A szerbekkel harcolhat az olimpiai kvótáért a női kézilabda-válogatott

Dorogi László

Az utolsó utáni szalmaszálba kapaszkodott bele a magyar női kézilabda-válogatott a svédeknek, no meg az Európa-bajnoki hetedik helyének köszönhetően.

Fotó: MKSZ

Nagy izgalmak közepette dőlt el, hogy a magyar női kézilabda-válogatott részt vehet a március 20-22. között rendezendő olimpiai kvalifikációs tornák egyikén. Ehhez Kim Rasmussen csapatának az első hét hely valamelyikét kellett volna megszereznie a decemberi világbajnokságon, ami végül nem jött össze, ám az eredmények szerencsés alakulásának köszönhetően a 2018-as Európa-bajnoki hetedik helyével megcsípett egy selejtezős pozíciót a gárda.

Nyertek a svédek, olimpiai-selejtezőt vívhat Magyarország!

Svédország 35-24-re legyőzte Németországot a Japánban rendezett női kézilabda-világbajnokság hetedik helyért vívott mérkőzésén. Az eredmény azt jelenti, hogy a magyar válogatott olimpiai álmai nem foszlottak szerte. Alapesetben minimális figyelmet kapott volna egy hetedik helyért vívott Németország-Svédország mérkőzés, ám mivel ez a találkozó döntött a magyar csapat sorsáról, így a magyar kézilabdarajongók jelentős része követte az eseményeket.

A világbajnokság után az is eldőlt, hogy a vb-bronzérmes, olimpiai címvédő oroszokkal, a vb-hatodik szerbekkel és Kínával találkozik majd a magyar csapat tavasszal, a selejtezőt ráadásul Győrben rendezik meg, így hazai környezetben juthatnak ki a lányok Tokióba. Ez azért is lenne nagyon fontos, mert az előző két olimpián nem vett részt a magyar női kézilabda-válogatott, olyan pedig mindössze egyszer fordult elő, hogy egymást követő három olimpiát is a magyarok nélkül rendeztek meg a női kézilabda-torna bevezetése óta.

Az olimpiai selejtezővel kapcsolatban több kérdés is tisztázatlan egyelőre. A nemzetközi szövetség a világbajnokság után felfüggesztette Kim Rasmussent, a magyar csapat szövetségi kapitányát a Románia elleni meccsen történt kirohanása és az utána adott, a játékvezetést kritizáló nyilatkozata miatt. A dán szakembernek majd az IHF etikai bizottsága előtt kell felelnie tetteiért és az is előfordulhat, hogy egyik selejtezős mérkőzésen sem ülhet le a kispadra eltiltás miatt, ami értelemszerűen hatalmas érvágás lenne. Az sem biztos ugyanakkor, hogy Rasmussennel vág neki a selejtezőtornának a magyar válogatott - ez majd a magyar szövetség döntésétől függ, hogy a dán mesterrel képzelik-e el a jövőt.

A nemzetközi szövetség felfüggesztette a női kézilabda-válogatott kapitányát

Kim Rasmussen a Románia elleni világbajnoki találkozó után kritizálta élesen a játékvezetést, az etikai bizottság előtt kell felelnie tetteiért. Fegyelmi eljárást indított a Nemzetközi Kézilabda Szövetség Kim Rasmussen ellen, amiért a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Románia ellen elveszített világbajnoki mérkőzés után tartott sajtótájékoztatóján éles kritikával illette a mérkőzés játékvezetőit.

A másik érdekes kérdés az, hogy mi lesz az orosz válogatottal, ugyanis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől, miután az oroszok manipulálták a doppingtesztek eredményeit. Azok az orosz sportolók, akik bizonyítani tudják, hogy nem használtak tiltott szereket, azok részt vehetnek az ötkarikás játékokon, de csak úgy, ahogy tették azt a pjongcsangi téli olimpián: az olimpiai ötkarikás zászló színei alatt, függetlenként. Az oroszok fellebbeztek a döntés ellen, ám egyelőre nem tudni, hogy ez mennyire befolyásolja a női kézilabda-válogatott sorsát, amely egyébként olimpiai címvédőként ezúttal is az egyik legnagyobb favoritként vágna neki a játékoknak.

Búcsút inthetnek az oroszok az olimpiának és a foci vb-nek

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől, amiért az oroszok manipulálták a doppingtesztek eredményeit. A legújabb orosz doppingbotrány november végén robbant ki, amikor a WADA-szabályzatnak való megfelelést vizsgáló szakellenőrök arra kezdtek gyanakodni, hogy az Orosz Doppingellenes Ügynökség moszkvai laboratóriumának adatbázisát manipulálták és hamis adatokat küldtek a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek.

Az is megtörténhet - bár erre most viszonylag kicsi az esély - hogy Oroszország a selejtezőtornán sem vehet részt, ebben az esetben viszont új csoportba kerülne a magyar válogatott.

Amennyiben minden marad úgy, ahogy jelen pillanatban van, akkor a magyar csapat Kína ellen játszik március 20-án, egy nappal később mérkőzik meg Szerbiával és végül Oroszország ellen zárja a tornát. Az előzetes erőviszonyok alapján úgy tűnik, hogy a magyar-szerb ütközet dönthet arról, hogy ki váltja meg repülőjegyét Tokióba az oroszok mellett, révén Kína az első húszon kívül végzett a világbajnokságon is.

A magyar válogatott legutóbb 2008-ban, Pekingben vett részt olimpián, az akkori csapatból már csak Tomori Zsuzsanna tagja a nemzeti együttesnek.

https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/88290/pics/lead_800x600.jpg
kézilabda,Út Tokióba
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?