Indiában válthatja meg tokiói jegyét a 3x3-as női kosárlabda-válogatott

Dorogi László

Új-Delhiben rendezik meg márciusban a 3x3-as kosárlabda olimpiai selejtezőtornáit. A nőknél mi is érdekeltek vagyunk, a tokiói részvételért az első háromban kell végeznie a lányoknak.

Fotó: hunbasket.hu

Először szerepel az olimpiai programban idén nyáron a 3x3-as kosárlabda, amely igen nagy népszerűségre tett szert az elmúlt időszakban. Szerencsére a játék nekünk is jól megy, a magyar női válogatott tavaly világbajnoki ezüstérmet szerzett Amszterdamban, ezzel kiharcolta az olimpiai selejtezőn való részvétel jogát.

A szakág női és férfi selejtezőjét Új-Delhiben rendezi meg a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) március 18. és március 22. között - ez derül ki legalábbis az esemény Wikipédia oldalából. Csakhogy a FIBA 3x3-as hivatalos oldalán ezt még nem erősítette meg, ott csupán annyi szerepel, hogy a selejtezőt biztosan Indiában és biztosan márciusban rendezik meg - valamikor.

A tornáról nem egyszerű kijutni az olimpiára, ugyanis mind a fiúknál, mind a lányoknál 20-20 csapat szál harcba a kvótáért, amit a selejtező első három helyezettje automatikusan megkaparint. Annak ellenére, hogy hivatalosan még nem erősítették meg a selejtező időpontját, a sorsolás már megtörtént, a magyar válogatott a C-csoportban kapott helyet Hollandia, Észtország, Fehéroroszország és Srí Lanka társaságában.

Az olimpiai tornán mindössze nyolc csapat szerepel, ezért is különösen nehéz a kvóta megszerzése. Mongólia, Románia, Kína és Oroszország válogatottja a világranglistán elfoglalt helyezése alapján már biztos olimpiai résztvevőnek tekinthető, hozzájuk csatlakozik az indiai selejtező első három helyezettje, a nyolcadik pozícióért pedig egy áprilisi, budapesti kvalifikációs versenyen küzdenek meg a kvótához még nem jutott csapatok - tehát nincs minden veszve, ha Új-Delhiben nem jön össze a lányoknak az első három hely valamelyike. Érdekesség, hogy a férfiaknál Japán rendező országként alanyi jogon vehet részt az ötkarikás játékokon, ám a nőknél selejteznie kell a japánoknak.

Hétfőn Vereb József, a magyar szövetség 3x3-as szakági referense az Origo megkeresésére megerősítette: a nemzetközi szövetség körlevélben tudatta az érintettekkel, valóban 2020. március 18. és 22. között rendezik meg a selejtezőt Új-Delhiben.

Ami problémát okozhat, hogy a hagyományos kosárlabda-események időbeosztása egyelőre nem igazodik a 3x3-as olimpiai selejtezőhöz, ez azért gond, mert ezekben a válogatottakban zömében olyan játékosok szerepelnek, akik a normál pályán is pattogtatnak. A magyar csapat legutóbb a Cheysea Goree, Medgyessy Dóra, Theodoreán Alexandra, Papp Klaudia összeállításban szerzett világbajnoki ezüstöt, előbbi két játékos a DVTK-ban, Theodoreán a Szekszárdban, Papp pedig a Győrben kosárlabdázik.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint ugyanakkor a FIBA-nál már dolgoznak azon, hogy összhangba hozzák a nagy pályás események (mint az Euroliga, vagy a női Európa Kupa) időbeosztását a 3x3-as tornákéval és a magyar szövetség is hajlandó arra, hogy a lányok sikere érdekében úgy alakítsa a honi pontvadászat menetrendjét, hogy beleférjen egy optimális felkészülés az indiai selejtezőre.

https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/88544/pics/lead_800x600.jpg
kosárlabda,tokió,Út Tokióba
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?