Negyedszer is olimpikon lenne Szász-Kovács Emese

Dorogi László

A 37 éves párbajtőröző az első magyar aranyérmet szerezte meg a riói ötkarikás játékokon, ikergyermekei születése után most azon dolgozik, hogy Tokióban is ott lehessen a pontosan 200 nap múlva kezdődő olimpián.

Fotó: MTI

Komoly terveket szövöget Szász-Kovács Emese, Rio de Janeiro olimpiai bajnoka. A párbajtőröző augusztusban adott életet ikergyermekeinek, Majának és Leventének, de a kardot egyelőre még esze ágában sincs szögre akasztania, néhány hónappal a szülés után azonnal edzésbe állt, hogy pályafutása során negyedik alkalommal is szerepelhessen az olimpián.

"Az volt a fura, amikor bejöttem újra iskolázni, hogy nem fura. Mindent úgy szerettem volna csinálni, mint másfél évvel ezelőtt, csak hát azért még sem az izomzatom, sem az állóképességem nem olyan, mint akkor volt. Ezért fura volt, hogy miért nem oda megy a szúrás rögtön, ahová én gondolom, hogy oda kellene menni, és miért nem abban a tempóban és gyorsasággal, ahogyan én szeretném"

- mesélt a visszarázódás nehézségeiről a Digi Sport híradójának Szász-Kovács Emese.

A párbajtőröző munkáját immáron Peterdi András irányítja edzőként, aki leszögezte, egyértelműen azért dolgoznak, hogy a sportoló ott lehessen ismét az olimpián.

"Nagyon nehéz, a legnagyobb probléma az idővel van. Emese ugyanúgy dolgozik, ahogyan eddig is dolgozott, vissza kell néha fogni, hogy ne akarjon rögtön mindent csinálni. Inkább arra kell figyelni, nehogy túlzásba essen, és ebből esetleg probléma legyen. Ezért tényleg fokozatosan kezdtük el a munkát, viszont nyilván időszűkében is vagyunk. Nagyon fontos ezt jól eltalálni, hogy ne is terheljük túl, viszont az adott versenyre már úgy érkezzen oda, hogy topformában van"

- mesélt Szász-Kovács Emese trénere a felkészülésről.

A sportoló elmondta, már egy rövid felkészülési időszak alatt is nagyon hiányoznak a gyermekei, nagyon szereti velük tölteni az időt, ezért is nagyon jó, ha ki tud szakadni a napi körforgásból és teljesen mással foglalkozhat.

Szász-Kovács Emese legutóbb a 2018-as vuhszi világbajnokságon állt pástra, ahol a hatodik helyet szerezte meg. Az olimpiai kvalifikáció nem lesz egyszerű, már csak azért sem, mert a női párbajtőr-csapatnak minden bizonnyal nem jön össze a kvótaszerzés, így csak az egyéni kvótára marad esélye Rio de Janeiro bajnokának. Ehhez, előbb a szövetségnek kell jelölnie őt az áprilisi, európai zónaversenyre, majd ott meg kell ragadnia a lehetőséget és meg kell váltania a repjegyet Tokióba.

"Mindig mondják, hogy a vívás olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni, tényleg így érzem most is, de azért különleges lesz ennyi idő után újra ellenféllel vívni, és megpróbálni túljárni a másik eszén"

- tette hozzá Szász-Kovács Emese.

Szász-Kovács Emese a 2008-as pekingi olimpián a legjobb tizenhatig jutott, ahol az orosz Ljubov Sutovától kapott ki, Londonban viszont az első körben kikapott koreai ellenfelétől.

https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/88533/pics/lead_800x600.jpg
tokió,Út Tokióba,vívás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?