Olimpiai álmokat dédelget a friss Super Bowl-győztes játékos

Dorogi László

A Kansas City Chiefs szélvész gyors elkapója, Tyreek Hill már korábban is pedzegette, hogy szívesen elindulna az olimpiai válogatón.

Fotó: Sports Illustrated

Hill ötlete persze nem légből kapott, középiskolában az egyik leggyorsabb és legjobb sprinter volt országos és nemzetközi szinten. A 2012-es ifjúsági világbajnokságon bronzérmet szerzett 200 méteren és tagja volt az aranyérmes 4x100-as amerikai váltónak is. Ugyanebben az évben már teljesített egy 10,19-es időt százon és egy 20,14-es időt kétszázon, az egyik legnívósabb atlétikai szaklap meg is választotta az év középiskolai atlétájának.

A Bleacher Report készített is egy kis grafikát, amelyben azt nézték meg, hogy mire ment volna a riói olimpia 200 méteres síkfutásának döntőjében a legjobb idejével. És az derült ki, hogy bizony ott lett volna a legjobbak között.

Hill egyéni legjobb ideje egyébként tíz másodperc alatt van százon, a 9,98-as idővel akár esélye is lehet sikerrel venni az amerikai olimpiai válogató jelentette akadályt az NFL egyik leggyorsabb játékosának. Az elkapó úgy fogalmazott, lassabb ugyan nem lett 18 éves kora óta - most 25 - viszont a 88,5 kilogrammos versenysúlyából le kellene adnia pár kilogrammot, hogy újra futóatlétának állhasson.

Tyreek Hill előtt is voltak olyan amerikai futballisták, akik szerepeltek az ötkarikás játékokon. Jim Thorpe, az NFL hőskorának egyik emblematikus alakja például első őslakos amerikaiként vett részt az 1912-es stockholmi olimpián, ott pedig két aranyérmet is nyert, öt- és tízpróbában.

Ha figyelmesen lapozgatjuk a történelemkönyvet, bizony olyan sportolót is találunk, aki úgy tudott olimpiai aranyérmet szerezni, hogy mellette Super Bowlt is nyert. Erre a bravúrra a Dallas Cowboys játékosa, bizonyos Bob Hayes volt képes, aki az NFL-ben is klasszisnak számított. 1965 és 1974 között erősítette a Cowboyst, első három szezonjában egyaránt beválasztották az NFL All-Star csapatába, és az 1965-ös, valamint az 1966-os idényben is neki volt a legtöbb elkapott touchdownja a ligában. Az olimpiai játékokon még NFL-pályafutása előtt vett részt: 1964-ben Tokióban úgy nyerte meg akkor világrekordnak számító 10,06 másodperces idővel a százméteres síkfutás döntőjét, hogy egy kitaposott pályán, kölcsöncipőben kellett lefutnia a távot. Később aztán még ennél is nagyobb bravúrt hajtott végre, amikor hatalmas hátrány ledolgozva kvázi megnyerte a 4x100-as amerikai váltónak az olimpiai aranyat.

Fotó: uncoveringjax.com

Utoljára a Detroit Lions egykori running backje, Jahvid Best próbálkozott meg atlétikai karrierrel kisebb-nagyobb sikerrel. Best mindössze három szezont húzott le az NFL-ben, ám a sorozatos agyrázkódásait követően úgy döntött, felhagy a focival és más sportágra összpontosít. Best nem az amerikai válogatott tagjaként lett olimpikon - erre vélhetően nem is sok sansza lett volna -, édesapja hazájának, St. Luciának a képviseletében kvalifikált a 2012-es londoni játékokra. Az olimpián 100 méteres síkfutásban indult, de 10,39 másodperces idejével még az elődöntőbe sem tudott bejutni.

https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/89918/pics/lead_800x600.jpg
atlétika,Olimpiai sztorik
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?