12 év után ismét olimpiai résztvevő a magyar női tőrcsapat

Szabó Róbert

12 év után lesz újra olimpiai résztvevő Tokióban a magyar női tőrcsapat, miután kis különbséggel, de sikerült maga mögött tartani a lengyeleket a rangsorban.

Fotó: Origo

Az utolsó kvalifikációs viadalon Kazanyban a magyar négyes, Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra és Pásztor Flóra a hatodik helyen végzett, így a nyolcpontos előnyéből kettő megmaradt a lengyelekkel szemben, miután Lengyelország csapata a negyedik lett.

Pár hónapja még nem lehetett azt gondolni, hogy sikerülhet a kijutás, viszont a novemberi kairói hatodik, majd a decemberi St. Maurban megszerzett negyedik hellyel javultak a magyar csapat esélyei. Katowicében aztán az idei első, januári versenyen a hetedik helyen sikerült végeznie hazánk négyesének úgy, hogy maga mögött tudta a két nagy riválist, a német és a lengyel válogatottat. Ennek köszönhetően az utolsó pontszerző verseny előtt kijutást érő helyen álltak a magyar lányok nyolc, valamint 15 ponttal megelőzve üldözőiket.

A ranglista első négy helyén álló Oroszország, Olaszország és Franciaország automatikus induló, így már százszázalékos volt a részvételük, míg az amerikaiak eredményes vívással végeztek az első négyben. Utánuk minden zónából még egy-egy, az 5-16. helyezettek közül sorban következő legjobb válogatott biztosította helyét. Az európai zónából a magyaroknak volt erre a legnagyobb esélye, hiszen ha a német és a lengyel csapat nem jut tovább a nyolcaddöntőből saját eredményétől függetlenül ott lesz Tokióban. Ez azonban nem jött össze, hiszen mindhárom válogatott továbblépett, viszont a következő körben a magyaroknak az olaszok, míg a németeknek a franciák parancsoltak megálljt, de a lengyelek továbbmentek. 

Végül minden szerencsésen alakult, hiszen a magyar csapat 45-27-re megverte a németeket, majd igaz 45-37-re kikapott az oroszoktól, de hatodik lett. A lengyelek pedig nem tudták legyőzni az amerikaiakat, akik 45-41-re diadalmaskodtak, így 12 év után ismét ott lesz a magyar női tőrválogatott az olimpián. Az indulási jog pedig azt is jelentheti, hogy egyéniben is három vívó indítható ebben a szakágban.

https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/90848/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?