Május végéig el kell dönteni, lesz-e olimpia idén Tokióban

Dorogi László

A Nemzetközi Olimpiai Szövetség legrégebbi tagja szerint komolyan latba kell venni az ötkarikás játékok elhalasztásának lehetőségét.

Fotó: AP

Immáron nemcsak Kínát, de az egész világot "rettegésben tartja" a koronavírus terjedése, amely már betette a lábát az európai kontinensre is. Pánikra egyelőre persze semmi ok, de az elmúlt napokban sorra jelentették be a különböző, több tízezer embert megmozgató sportesemények halasztását, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi lesz az ázsiai kontinensen rendezendő nyári olimpiai játékokkal, ha nem csillapodik a járvány.

Dick Pound 1978 óta tagja a Nemzetközi Olimpiai Szövetségnek, látott már ezt-azt, jókora tapasztalattal rendelkezik a sportdiplomácia területén, ezért nem árt figyelnünk arra, amit mond. Pound úr az AP hírügynökségnek adott interjújában kifejtette, szerinte a következő három hónapban el kell döntenie a NOB-nak, hogy megrendezik-e Tokióban az olimpiát az előre kitűzött időpontban.

A sportdiplomata szerint rengeteg intézkedést kell végrehajtania a szövetségnek már most, hogy a játékokat biztonságos körülmények között meg lehessen rendezni, de nem árt felkészülnünk az olimpia esetleges halasztására sem.

Pound szerint ugyanis arra semmi esély, hogy más város átvegye a játékok rendezését ilyen rövid idővel az olimpia előtt, azt pedig nem tartja jó ötletnek, hogy őszre tolják a tokiói versenyeket, ugyanis a tévétársaságok abban az időszakban teljesen be vannak táblázva. Lehetséges megoldás lenne az olimpia egy évvel való eltolása, de akkor is nagyon sok szervezést igényelne a halasztás.

A korábbi NOB-alelnök szerint a végső döntést ugyanakkor nem az olimpiai szövetség fogja meghozni, sokkal inkább az egészségügyi szervezetek.

Kínában 77 658-en betegedtek meg a koronavírustól, és több mint 2600 ember halt meg. A Koreai Köztársaságban 893 a fertőzöttek száma, kilenc halálos áldozatról tudni, Olaszországban hétfőig legalább 220-an kapták el a vírust, hét halott van. Japánban eddig négyen vesztették életüket, és kevesebb a fertőzött, mint az olaszoknál.

Címkék: tokió
https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/90940/pics/lead_800x600.jpeg
tokió
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?