A kőfejtőből az olimpiai dobogó tetejére - Csermák József hihetetlen győzelme

Kálovics Tibor

A magyar sport tele van elképesztő történetekkel, Csermák Józsefé azonban még ezek közül is kiemelkedik. Helsinki kalapácsvető olimpiai bajnoka három évvel azután lett a világ legjobbja, hogy egyáltalán először állt a dobókörbe.

Csermák József 1932. február 14-én született Szencen. Gyermekkora meglehetősen tragikus volt mivel ötévesen elveszítette az édesapját, majd nem sokkal később nevelőapját is, így édesanyja egyedül nevelte fel hat gyermekét. 16 évesen már ő tartotta el a családját, miután vállalta, hogy a nemesgulácsi kőbányába megy dolgozni. A későbbi bajnok Tapolcán élt, ahol Papp Pál orvos szeme akadt meg először rajta. Az atlétikáért rajongó doktor úgy gondolta, hogy a 170 centiméter magas, 89 kiló súlyú fiatalembernek a gerelyhajításhoz vagy a súlylökéshez van igazán alkata, ő azonban másként vélekedett. Miután Németh Imre olimpiai bajnok lett a londoni ötkarikás játékokon, Csermák figyelme a kalapácsvetésre terelődött. A nagy diadal után még levelet is írt a bajnoknak, hogy tanácsot kérjen tőle. 

Rögtön az első edzéseken látszott, hogy kimagasló tehetsége van a dobóatlétikának ehhez a műfajához, ám nem tudott mindig edzésre járni, mivel időközben már a MÁV-nál dolgozott, mint távírász. Mivel ingadoznia kellett Keszthely és Tapolca között, így teljesen nem tudott a sportra koncentrálni, ám a felkészülést így is nagyon komolyan véve hamarosan bekerült a válogatottba. 1952-ben már a második helyen végzett a magyar bajnokságon példaképe és mentora Németh Imre mögött, de tehetségét azzal is bizonyította, hogy egyetlen nemzetközi versenyén 55,85 métert dobott. 

Ezekkel az eredményekkel kvalifikálta is magát az olimpiai döntőre, ahol már többen titkos esélyesként tekintettek rá. 1952. július 24-én aztán kiderült, hogy Csermák József nemcsak egy a favoritok közül, hanem a világ legjobb kalapácsvetője. Rögtön a selejtezőben 57 méter 20 centire hajította a kalapácsot és "bemelegítésként" olimpiai rekordot ért el. 

A fináléban rögtön az első sorozatban 58,45 méter került a neve mellé, vagyis javított a rekordján, de a német Karl Storch komoly ellenfélnek számított és a harmadik sorozatban megközelítette (58,18). A fiatal magyar atléta azonban nemhogy nem roppant össze a teher alatt, de olyat tett amit senki addig az atlétika történetében: 60 méter fölötti eredményt ért el kalapácsvetésben. A 60,34-es világrekorddal lényegében el is döntötte a versenyt, és bár az utolsó három dobása nem sikerült jól, így is magabiztosan nyerte az olimpiát. A magyarok örömét tovább fokozta, hogy Németh Imre folyamatosan javulva a dobogó harmadik fokára állhatott fel. 

Világraszóló diadalából természetesen az államhatalom is propagandát csinált: minden vasútállomáson kötelező volt bemondani a hangosbemondón, hogy egy vasutas, ráadásul egy kétkezi munkás olimpiai bajnok lett. Érdekesség, hogy egy speciális pontszámítási rendszer alapján Csermák teljesítménye a második legjobb eredménynek számított a komplett atlétikai versenyeket összemérve. Sikere után a Magyar Rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy miután világrekordot dobott már egy mesében érezte magát és nem is tudott másra figyelni. Gondolatai otthon jártak és azon, hogy Veszprém megyében és a világon senki nem dobott nála nagyobbat. 

Győzelme után a főintézőnek nevezték ki és 38 éven át szolgálta a MÁV-ot. Bár nyert négy magyar bajnoki címet és bronzérmes volt az 1954-es Európa-bajnokságon is, legnagyobb sikerét nem tudta megközelíteni. További két olimpián vett részt: Melbourne-ben ötödik lett, míg Rómában már nem jutott be a döntőbe.

Az aktív sportot 1963-ban fejezte be. Hamarosan ő lett a magyar válogatott dobóedzője és Zsivótzky Gyulát már ő készítette fel a mexikói olimpiai győzelemre. Kettejük sportkapcsolata hasonló volt, mint Csermáké és Némethé, hiszen a későbbi bajnok éppen a római játékokon hívta fel magára a világ figyelmét (ezüstérmes lett), amikor honfitársa már nagy bajnoknak számított. 

Csermák József 69 éves korában hunyt el, 2001. január 12-én. 

https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/91831/pics/lead_800x600.jpg
atlétika,Olimpiai sztorik
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?