Tokió 2020: a sportolók is támadják a NOB-ot

Kálovics Tibor

Egyre több kritikát kap a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amiért a hivatalos álláspont szerint továbbra sincs napirenden a nyári tokiói olimpia elhalasztása a világban tomboló koronavírus-járvány miatt. 

Fotó: The Guardian

A NOB kanadai tagja  Hayley Wickenheiser (aki jégkorongozóként öt téli, softball-játékosként pedig egy nyári olimpián képviselte hazáját) úgy fogalmazott, hogy érzéketlen és felelőtlen döntésnek tartja, hogy a biztosság még mindig kitart amellett, hogy a játékokat időben kell megrendezni. Véleménye szerint ez már csak azért is groteszk helyzet, mert a sportolók többsége nem edzhet, a szövetségek pedig nem tudnak utazási tervet készíteni a helyzet miatt. 

Az olimpiai bajnok görög rúdugró Katerina Sztefanidi úgy véli, hogy a sportolók egészségét is veszélyezteti a NOB döntése, mivel jelen körülmények között próbálják meg őket a megszokott edzésmunka elvégzésére kényszeríteni, erre pedig a sportolóknak  nincs lehetőségük. Úgy nyilatkozott, hogy mindenki szeretné, hogy megrendezzék az ötkarikás játékokat, de szükség van egy B-tervre is ha az jelenleg nem lehetséges. 

Hétfőn több brit atléta is felszólította a NOB-ot a játék elhalasztására. A 800-as futó Guy Learmonth szerint ősszel, vagy 2021-ben vagy 2022-ben kellene megtartani a játékokat. Az olimpiai bronzérmes 400-as, Martyn Rooney szerint a sportolók is meg fogják érteni, hogy az egészség jóval fontosabb, mint az olimpiai szereplés. 

A NOB azonban továbbra is kitart amellett, hogy július 24. és augusztus 9. között megrendezzék az olimpiát. A szövetség ma olyan közleményt adott ki, amely szerint a jelenlegi helyzet kivételes, de kivételes megoldást is követel. Nem ideális a jelenlegi helyzet és feltehetőleg minden sportoló számára nem is lesznek azok, de elkötelezettek amellett, hogy minél kevesebb negatív hatás érje a versenyzőket. 

Címkék: NOB, tokió
https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/91976/pics/lead_800x600.jpg
NOB,tokió
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?