Kanada és Ausztrália is megtagadta az olimpián való részvételt, a NOB elnöke reagált

Egyre nagyobb nyomás helyeződik a NOB elnökére, Thomas Bachra, ráadásul ma egymás után két nemzet is kijelentette, hogy nem fog részt venni a július 24-én kezdődő tokiói olimpián.

Fotó: alomutazo.hu

A CNN tudósítása szerint a Kanadai Olimpiai Bizottság, valamint a Kanadai Paralimpiai Bizottság is úgy döntött, hogyha megrendezik a 2020-as tokiói olimpiát, akkor nem küldenek sportolókat Japánba. A két szervezet emellett szorgalmazza, hogy a játékokat halasszák egy évvel későbbre, amit a kanadai kormány, a nemzeti sportszövetségeik, valamint a sportági bizottságok is támogattak.

Miközben elismerjük, mennyire összetett dolog a halasztás, semmi sem fontosabb, mint a világ és a sportolóink egészsége, és biztonsága. Ez nem csak az atlétáink egészségérő szól. Ez a közegészségről szól" - áll a kanadai szervezetek közleményében.

Emellett hangsúlyozták, hogy a koronavírus-járvány és a kockázatok nem teremtenek biztonságos környezetet a sportolók, családjaiknak és a kanadai közönségnek.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOB) is meghozta a döntését, annak értelmében az ország küldöttsége nem vesz részt a tokiói nyári olimpián a koronavírus-járvány miatt. Matt Carroll az AOB főtitkára szerint a végrehajtó-bizottság anélkül döntött így, hogy megvárta volna, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tanácsát az ügyben.

„Most kellett döntenünk az Ausztráliában és a világ más pontjain jelenleg uralkodó helyzet miatt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság viszont még dolgozik a végleges döntésén″

– idézi a Reuters az AOB főtitkárát.

Carroll bejelentése nem sokkal a kanadaiak döntése után történt.

Az ausztrálok bejelentése némiképp azért is meglepő, mert vasárnap még arról számoltak be, hogy a ligarögbi-bajnokság (NRL), a labdarúgó A-League, és az ausztrál futball-liga (AFL) küzdelmei tovább folytatódnak náluk.

„Ezzel nincs vége a sportéletnek Ausztráliában, de ezeknek a sportágaknak a szakszövetségeivel, az érintett államokkal és azok egészségügyi vezetőivel kell szorosan együttműködnünk. Az első az egészség védelme és az emberek biztonsága, és ha ezek érdekében új korlátozó intézkedéseket kell bevezetni, megtesszük, de amíg erre nincs szükség, addig nem fogunk a dolgok elébe menni”

- mondta vasárnap Scott Morrison miniszterelnök a három érintett országos bajnokság jövője kapcsán.

Ha mindez nem lenne elég a NOB-nak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke, Sebastian Coe ma levélben kérte Thomas Bachot, hogy halasszák el a nyári játékokat.

Coe azt írta, hogy a koronavírus-világjárvány miatt a játékok július-augusztusi megrendezése „nem lehetséges és nem kívánatos”. A brit sportvezető három érvet hozott fel levelében: szerinte a kialakult helyzetben a sportszerűség sérül, a vírus terjedése okán bevezetett rendelkezések negatív hatással vannak a sportolók edzéslehetőségeire és a nehézségek miatt megnövekszik a versenyzők sérülésveszélye. Külön hangsúlyozta, hogy az atlétikai kontinentális szövetségek vezetői is úgy érzik: nem várható egyenlő küzdelem, mivel több országban az atlétáknak nehézségekbe ütközik, hogy megfelelően edzeni tudjanak. 

Az 1500 méteres síkfutás kétszeres olimpiai bajnoka az insidethegames.biz oldalon is olvasható levelében felajánlotta szövetsége segítségét egy új, megfelelő időpont keresésében.

„Senki nem szeretné az olimpia halasztását látni, de – amint már korábban is mondtam – nem rendezhetjük meg minden áron, a sportolók biztonságának kockáztatása mellett semmiképpen sem. Az olimpiával kapcsolatos döntésnek egyértelműen nagyon gyorsnak kell lennie” 

– mondta a WA elnöke.

A legendás amerikai sprinter és távolugró, Carl Lewis a Reuters hírügynökségnek beszélt arról, hogy a legjobb megoldás a teljes idei év törlése lenne. A sportvilág több képviselője beszélt már korábban arról, hogy 2021-re tolják el az eseményt, ám Carl Lewis szerint 2022-ben lenne a legjobb helye az olimpiának.

Lewis szerint jövőre az eredeti terveknek megfelelően a szabadtéri világbajnokságot tartsák meg, majd rá egy évre kerülhetne sor az olimpiára a téli játékokkal egy évben, ahogy korábban is volt. A Houstoni Egyetemen edzőként dolgozó sztár azt is megjegyezte, hogy a labdarúgó-világbajnokságot nem zavarná a tokiói olimpia, mivel azt novemberben és decemberben tartják majd Katarban.    

Az egyre több sportolói és szövetség általi felszólalás azt eredményezte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach, érzelmes nyílt levelet írt a több mint 11 000, a tokiói nyári olimpiára készülő sportolónak.

A március 22-én íródott levél magyar nyelvű fordítását a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapja tette közzé.

Kedves sportolók!

Ebben a példa nélküli válságban mindannyian osztozunk.

Ahogy titeket is, úgy minket is nagyon aggaszt, ahogy a COVID-19-járvány felforgatja az emberek életét. Az emberi élet mindennél fontosabb, beleértve az olimpia megrendezését. A NOB is a megoldás része szeretne lenni, éppen ezért az a vezérelvünk, hogy megóvjuk minden érintett személy egészségét, és segítsünk feltartóztatni a vírus terjedését. Meg szeretnék nyugtatni mindenkit, hogy a 2020-as tokiói olimpiai játékokat érintő minden döntésünket illetően ezen elv alapján fogunk eljárni.

A Tokióig vezető út mindannyiótok számára különbözik, hiszen 206 nemzeti olimpiai bizottságról beszélünk. Az országotokban a COVID-19 ellen hozott intézkedések miatt sokatok nem tud úgy, ahogy megszoktátok vagy egyáltalán nem tud készülni és edzeni. Megint mások viszont már buzgón készülnek, hogy valóra váltsák olimpiai álmukat. Vannak, akik már kvótát szereztek a játékokra, azonban rengetegen vannak, akik még nem.

Ami mindnyájunkban közös, az az, hogy óriási bizonytalansággal kell szembe néznünk. Eme bizonytalanság idegőrlő, kételyeket vet fel, vagy erősít meg a pozitív jövőt illetően, megszűnik a remény. Vannak, akiknek az élete forog kockán. A fő bizonytalanság abból fakad, hogy senki nem tudja pontosan megmondani, meddig is kell küzdeni a vírus ellen. Ez igaz a sportra, a tudományra, a médiára, a politikára és a társadalom egészére. Sajnálatos módon a NOB sem tud minden kérdésre választ adni, így az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is tömörítő munkacsoport útmutatására támaszkodunk.

Mint sikeres sportolók, pontosan tudjátok, hogy soha nem szabad feladni, még akkor sem, ha úgy tűnik, vajmi kevés esély van a sikerre. A 2020-as tokiói olimpiai játékok iránti elköteleződésünk is ezen gondolatmeneten nyugszik, hiszen sportolóként mindig készen kell állni, és alkalmazkodni kell az új helyzethez. Ezen okból kifolyólag, mint azt korábban is jeleztük már, különböző forgatókönyveket fontolgatunk és igazítjuk azokat, szinte napról napra.

Egyrészről jelentős javulást tapasztalhatunk Japánban, ahol az emberek örömmel fogadják az olimpiai lángot. Ez bizalommal tölt el bennünket, hogy bizonyos biztonsági korlátozásokkal, de japán barátaink meg tudnák rendezni az olimpiai játékokat, az összes érintett fél egészségének megóvásával. Másrészről viszont, a világ különböző kontinensein és országaiban drámai módon növekedett a megbetegedések száma és új helyeken ütötte fel fejét a vírus, ezért a jövőben a különböző forgatókönyvekre tekintettel kell döntést hozni.

Egyet tudok érteni azokkal köztetek, akik elégedetlenek a jelenlegi helyzettel. Más körülmények közepette és merőben más okokból kifolyólag én is megtapasztaltam a bizonytalanságot az 1980-as moszkvai olimpiai játékokat felvezető időszakban. Nem tudtuk, meg lesz-e tartva az olimpia, nem tudtuk, részt vehetünk-e rajta. Őszintén megmondva, örültem volna, ha a döntéshozók több időt szántak volna a döntésre, hitelesebb információ alapján.

A ma rendelkezésre álló információ alapján a 2020-as tokiói olimpiai játékok időpontját illető végleges döntés még túl korai lenne.

Így mint ti is, mi is nehéz döntéshelyzetben találjuk magunkat: az olimpiai játékok eltörlése a 206 nemzeti olimpiai bizottságból és a NOB menekültekből álló csapatából érkező 11 000 sportoló olimpiai álmát törné össze. Nem csak számukra, hanem a paralimpiai sportolóknak, valamint a titeket támogató emberek számára is: edzők, orvosok, tisztviselők, edzőpartnerek, barátok és családtagok számára. A játékok eltörlése semmit nem oldana meg és senkit nem vinne előrébb, így ez nem is szerepel a napirenden.

Az elhalasztásról hozott jelenlegi döntés nem tudna új időponttal szolgálni a mindkét irányba történő bizonytalan fejlemények okán: számos országban javul a helyzet a szigorú intézkedéseknek köszönhetően, míg más országokban romlik a szituáció.

Más sporteseményekkel ellentétben az olimpiai játékok elhalasztása rendkívül összetett kihívás.

A játékokhoz szükséges számos létfontosságú versenyhelyszín előfordulhat, hogy nem lenne elérhető többé. A hotelekbe már többmilliónyi éjszaka foglalás érkezett, borzasztó nehéz kezelni ezt a helyzetet, illetve legalább 33 olimpiai sportág nemzetközi versenynaptárát át kellene szabni. Ez csak pár példa a rengeteg kihívás közül.

A különféle forgatókönyvek hatásainak további tanulmányozásához a tokiói szervezőbizottság, a japán hatóságok, a nemzetközi szövetségek, a nemzeti olimpiai bizottságok és az olimpiai játékokban érdekelt összes fél teljes elköteleződése és támogatása szükséges. Az egész világon egyre romló helyzet tükrében, valamint az olimpiai játékok iránti közös elköteleződésünk szellemében, a NOB Végrehajtó Bizottsága a mai napon a következő szintre lépett.

A mai napon az összes érdekelt féllel részletes megbeszéléseket kezdeményeztünk a világméretű egészségügyi helyzet gyors váltakozásának, valamint annak az olimpiai játékokra gyakorolt hatásának teljeskörű kiértékelésére, beleértve az elhalasztás lehetőségét. Keményen dolgozunk, a következő négy hétben biztos, hogy döntés fog születni.

Tudom, hogy ez a példa nélküli helyzet sok kérdést megválaszolatlanul hagy. Azt is tudom, hogy a racionális megközelítés nem egyezik az érzelmekkel, amelyek most bennetek kavarognak. Éppen ezért, amíg a ti helyzetetekkel és a felkészülést, kvalifikációs rendszert és a játékokon való részvételeteket érintő kérdéseitekkel foglalkozunk, arra bátorítunk titeket, hogy figyeljétek az Athlete365 frissítéseit, és maradjatok szoros kapcsolatban a nemzeti olimpiai bizottságotokkal és nemzeti szövetségetekkel.

Remélem, és ezért mindent meg is teszünk, hogy az oly sok sportoló, nemzeti olimpiai bizottság és nemzetközi szövetség reménye mind az öt kontinensről megvalósul és beteljesül: ennek a sötét alagútnak a végén, amelyen mind együtt megyünk át és nem tudjuk még, hol a vége, az olimpiai láng lesz a fény.

Mint egykori olimpikon, remélem, megértitek a kihívásunkat, elfogadjátok és támogatjátok az alapelveinket, amelyek a ti, a családotok és mindenki egészsége megóvását és az olimpiai álom fennmaradását hivatottak biztosítani.

Nektek, sportolóknak, a családotoknak és barátaitoknak első sorban jó egészséget és a legjobbakat kívánom.

Őszinte tisztelettel:

Thomas Bach

Az eredeti, angol nyelven íródott levél itt olvasható.

Címkék: Út Tokióba
https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/92204/pics/lead_800x600.jpg
Út Tokióba
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?