Elhalasztják a tokiói olimpiát - HIVATALOS!

Dorogi László

Hosszas vívódás után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és Japán is belátta, nincs értelme megrendezni a világ legnagyobb sporteseményét az eredetileg kitűzött időpontban a koronavírus-járvány miatt. A játékokat legkésőbb 2021 nyaráig lebonyolítják.

"Beérett" a nemzetközi nyomás, győzött a józan ész: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedd délután bejelentette, nem tartják meg a tokiói nyári ötkarikás játékokat az eredetileg tervezett (július 24. - augusztus 9.) időpontban a koronavírus-járvány miatt.

Jobb később, mint soha - mondhatnák, ugyanis Thomas Bachék úgy nyújtották a döntéshozatalt mint a rétestésztát. Még egy héttel ezelőtt is az volt a NOB hivatalos kommunikációjának középpontjában, bármi történjen is, megrendezik a tokiói játékokat, méghozzá ott és akkor, amikor azt eltervezték. A japán szervezőbizottság képviselői is úgy nyilatkozott néhány nappal ezelőtt, hogy a terveknek megfelelően készülnek az olimpiára, aggodalomra semmi ok.

Thomas Bach bakot lőtt

Egyre több sportoló és szövetség szólal fel az olimpia halasztása kapcsán. Ők képviselik a józan észt. Csak sajnos néhány álomvilágban élő NOB vezetőnek kell meghoznia, kimondania az elkerülhetetlent: idén nem lesz Tokióban nyári olimpia! Mert ne legyenek kétségeink, el lesznek halasztva a nyári ötkarikás játékok és ezt a NOB-nál is pontosan tudják.

Persze, sejthető volt, hogy előbb utóbb meghunyászkodásra kényszerül a NOB, hiába okoz hatalmas anyagi károkat Tokiónak és Japánnak az olimpia halasztása. A koronavírus-járvány tombol, és szemmel láthatóan nem viccel, aki nem elég óvatos, azt csúnyán tőrbe csalja.

Hiába kötötte hát az ebet a karóhoz a nemzetközi bizottság, egyre élesebb kritikákat fogalmaztak meg a sportvilág szereplői, lévén nem helyes egy ilyen komoly járványügyi helyzetben megrendezni a világ legnagyobb és legtöbb embert megmozgató sporteseményét. Kanada és Ausztrália bojkotott hirdetett, a szlovén, a norvég és az amerikai atléták pedig a játékok halasztását kérték. A nyomás olyannyira nőtt a bizottságon, hogy vasárnapra rendkívüli ülést hívtak össze, amelyen végre valahára felnyílt a vezetők csipája: csak meg kéne fontolni a játékok elodázását.

Kanada és Ausztrália is megtagadta az olimpián való részvételt, a NOB elnöke reagált

Egyre nagyobb nyomás helyeződik a NOB elnökére, Thomas Bachra, ráadásul ma egymás után két nemzet is kijelentette, hogy nem fog részt venni a július 24-én kezdődő tokiói olimpián. A CNN tudósítása szerint a Kanadai Olimpiai Bizottság, valamint a Kanadai Paralimpiai Bizottság is úgy döntött, hogyha megrendezik a 2020-as tokiói olimpiát, akkor nem küldenek sportolókat Japánba.

Abe Sindzó, japán miniszterelnök hétfőn már úgy fogalmazott, egyetértenek a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal abban, hogy új időpontot kell találni az olimpiának, a hivatalos döntést végül kedd délután jelentették be. A NOB indoklásában az áll, hogy a vírus terjedésével kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezettől kapott információk alapján jelen helyzetben semmiképpen nem rendezhető meg az olimpia, viszont azt is hozzáteszik, 2021 nyaráig mindenképpen sort kerítenek rá.

Az ötkarikás játékokat mindössze három alkalommal nem rendezték meg az újkori olimpiák történetében, 1916-ban, 1940-ben és 1944-ben is a világháború szólt közbe.

Egyes becslések szerint a japánok irdatlan mennyiségű pénzt buknak a játékok halasztásával, 670 milliárd jenjébe is kerülhet a szigetországnak a csúszás. Az ötkarikás játékok halasztása azért is vált elkerülhetetlenné, hiszen ha nyárra le is cseng a koronavírus-járvány, a kvalifikációs versenyeket most kellene megtartani, erre viszont pillanatnyilag semmi esély.

Címkék: tokió
https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/92284/pics/lead_800x600.jpg
tokió
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?