Vívás: a hegedűművész, aki veretlenül nyert olimpiai bajnoki címet

Szabó Róbert

A legendás Gerevich-Kovács-Kárpáti trióból a legfiatalabb vívó, az 1956-os olimpián 36 esztendős Kárpáti Rudolf szerezte meg utoljára egyéni olimpiai címét.

Fotó: 24.hu

Hihetetlen az a fölény, amelyet a magyar kardvívók mutattak a világgal szemben közel hat évtizeden keresztül. Egyéniben 56 éven keresztül nem tudták letaszítani a dobogó legfelső fokáról az olimpiákon honfitársainkat, míg csapatban 1908-ban, 1912-ben és 1928-tól a következő hét ötkarikás játékon keresztül tudott aranyérmet szerezni a magyar együttes. Az összes sportoló közül azonban kiemelkedik a Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf alkotta trió. Közülük Kárpáti Rudolf volt a legfiatalabb az 1956-os olimpián, ahol 36 évesen szerezte meg első egyéni olimpiai bajnoki címét.

Kárpáti Rudolf 1920. július 17-én látta meg a napvilágot Budapesten. Hazánk történetének egyik legeredményesebb vívója 1942-ben elvégezte a Zeneakadémiát, így hegedűművész lett, azonban mégis a vívás mellett tette le a voksát. 

Már rögtön első olimpiáján, 1948-ban az élre állhatott Londonban a magyar kardcsapattal, majd 1952-ben Helsinkiben is aranyérmet szerzett csapatban. Egyéniben azonban ekkor még nem jött össze neki az érem, de világbajnokságon már 1953-ban bronz-, majd 1954-ben aranyérmet szerzett. Az 1956-os Melbourne-i olimpiára viszont világbajnoki másodikként készülhetett, azonban az ötkarikás játékokat magyar szempontból beárnyékolta az 1956. október 23-án kitört forradalom. Erről önéletrajzi könyvében is megemlékezik, ahol megemlíti a Nimburgban meghozott döntést is.

Döntést hoztunk, hogy a magyar olimpiai csapatnak egyetlen feladata és kötelessége van: minden idegszálával a legjobb eredményekre törekedni!

Kárpáti Rudolf előbb az olasz Italo Santellinél, majd a korszakos mester, Borsody László egyik tanítványa, Balogh Béla vette át a felkészítését, de mivel ő külföldre ment Somos Béla is csiszolta tudását. Ennek meg is volt az eredménye, hiszen sem a csoportkörben, sem a körmérkőzéseken nem ingott meg: veretlenül jutott be az nyolcas olimpiai döntőbe. 

A döntőben aztán rögtön a magyarok ellen kezdett: a címvédő Kovács Pált 5-3-ra verte, majd egy a végletekig kiélezett mérkőzésen győzte le Gerevich Aladárt 5-4-re. A két győzelem akkor lökést adott neki, hogy a lengyel Zablockit 5-0-ra verte, majd az olasz Narduzzit 5-3-ra, míg a szovjet Kuznyecovot 5-2-re győzte le. Végül a francia Leferve ellen már az aranyérem volt a tét, amire így emlékszik vissza könyvében:

Csak felvillanó emlékeim vannak ezekről a napokról, arra emlékszem csupán, hogy a sorsdöntő mérkőzést a franciával vívtam. Régi harcos volt. Előre felépítettem magamban az egész asszó taktikáját. Elhatároztam, hogy nem zökkent ki sem a versenybíróság esetleges tévedése, sem az, ha esetleg nem sikerülne egy akció. 4:1-re vezettem, de már eleve elhatároztam, hogy úgy vívok 4:0 esetében is, mintha 4:4 lenne az eredmény, és csupán egy találaton múlna a győzelem. Az ötödik, a győztes találatot úgy akarom elérni, hogy Lefevre a hasát védje, és én külső kezet vágok. (Balkezes volt). A kezdet túl jól sikerült. Rövid hasvágásokkal csalogattam az úgynevezett kvart (quart) védésbe, míg egyszer csak belépett rövid vágásomba: kivédte és a visszavágás nálam volt... Nem tágítottam, annál is inkább, mert azt reméltem, megpróbálja megismételni az előbbi, részére sikeres akciót. Most már nagyon vigyáztam. Hosszú ideig készítettem elő, és csak egy-két nagyon rövid, villanásnyi mozdulattal mutattam, hogy megint hasat vágok. Végre indult. Egy másodperc töredékéig a hasa felé borítottam a pengémet, és... sikerült! Belépett, védte a hasát, de én oldalt vágtam! Nem is várta meg az ítéletet. Feltolta a maszkját és fanyar, de egy kicsit cinkos mosollyal nyújtotta a kezét.

Fotó: Hosszabbítás

Kárpáti Rudolf ezzel a sikerrel megszerezte első egyéni olimpiai aranyát 36 évesen. 1962-ben a Muzsika című folyóiratban aztán arról írt, hogy a vívást csak kiegészítésnek szánta.

Nem a sport az első az életemben. Hegedűtanszakon tanultam a Zeneakadémián, a vívást eleinte csak kiegészítésnek szántam. Hogy most az emberek inkább úgy ismernek, mint vívót? Hát a zenében nem nyertem olimpiát.

Kimagasló technikai felkészültségét, magasfokú taktikai érettségét és rendkívüli tempóérzékét bizonyítja, hogy négy évvel később Rómában megvédte egyéni címét, amire előtte csak Fuchs Jenő volt képes. A fantasztikus teljesítményét emellett még megkoronázta az, hogy a karcsapattal is a dobogó legfelső fokára állhatott az olasz fővárosban.

Címkék: Olimpiai sztorik
https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/92827/pics/lead_800x600.jpg
Olimpiai sztorik
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?