Kajak-kenu: Parti János még a legendás riportert is megtréfálta a győzelmével

Kálovics Tibor

A legendás kenus Parti János két ezüstérem után Rómában érte el a legnagyobb sikerét, amikor is olimpiai bajnok lett. 

Fotó: olimpia.hu

Parti János 1932. október 24-én született Budapesten. A későbbi bajnok gyermekkorától kezdve kajakos vagy kenus szeretett volna lenni, ám számos helyen nem találták alkalmasnak vékony testalkata miatt. Söptei Róbert azonban látott fantáziát az akkor 18 éves fiatalemberben, aki 1949-ben kezdte pályafutását a Városi Tanács Sport Klubban, majd a Bp. Petőfi egyesületében versenyzett a következő másfél évtizedben.  

Alig három éve versenyzett, amikor az utolsó pillanatban bekerült a Helsinkibe utazó olimpiai csapatba, mint a magyar keret legfiatalabb tagja. Nem vártak tőle túl nagy eredményt, ő azonban a kanu egyesek 1000 méteres döntőjében ezüstérmet szerzett a címvédő csehszlovák Josef Holecek mögött. Ezzel az eredménnyel egy csapásra a magyar sport egyik legnagyobb ígéretévé vállt. Hogy mennyire más idők jártak akkor, olimpiai érmesként úgy döntött, hogy jégkorongozóként is kipróbálja magát és a VM Vendéglátó csapatában egy szezont a magyar élvonalban is szerepelt. 

Az igazi sikereket azonban a vízen érte el: 1954-ben a franciaországi Maconban ezüstérmet szerzett, így topfavoritként utazott el Melbourne-ben. A papírforma azonban hiába jósolta az ő sikerét 10 000 méteren is, a román Leon Rotman mögött ezúttal is második lett. Ő azonban mindenképpen olimpiai bajnok akart lenni és még keményebben edzett a római játékokra: síeléssel, súlyzózással és mezei futással is próbálkozott edzés gyanánt, valamint kétszer is brutális edzésadagot teljesített naponta. 

Az eredmények pedig nem maradtak el: 1957-ben és 1959-ben is Európa-bajnok lett 10 000-en, míg utóbbi kontinensviadalon 1000 méteren a dobogó második fokát szerezte meg. Mivel a hosszabb távon már nem bonyolították le az olimpiai versenyt, így mindent egy lapra tett fel, hogy utóbbi eredményén egy pozíciót javítson Rómában. 

Az olimpiai kenuversenyeket az Albano tavon rendezték. A C-1 1000 méter előfutamában a svéd Emanuelsonnal együtt jutott tovább majd a Melbourne-i bajnokot három másodperccel múlta felül a középdöntőben, és így ő lett a legnagyobb favorit a finálé előtt. Stratégiája az volt, hogy a táv második felé fogja megnyomni és kiváló hajrájában bízva darálja be a többieket. 

Ez volt az első olimpia, amelyet már nemcsak a Magyar Rádió, hanem a Magyar Televízió is közvetített, így a magyar sportbarátok már láthatták is, ahogyan Parti harmadszor is harcba száll az aranyéremért. És ehhez az eseményhez kapcsolódik a magyar televíziózás egyik legendás bakija is: Vitray Tamásnak ugyanis azt mondták, hogy Parti szokás szerint fehér sapkában fog evezni, így majd meg lehet különböztetni a többiektől. A szovjet Alekszandr Szilajev viszont pont fehér fejfedőt viselt. Vitray így végig a szovjetnek drukkolt, akit honfitársunknak vélt. 

A döntő végül Parti János elképzelései szerint alakult: a szovjet az első méterektől kezdve vezetett, Parti viszont a Kenusaurus névre keresztelt saját tervezésű hajójával féltávig megbújt a mezőnyben. 100 méterrel a vége előtt felzárkózott a riválisára, majd az utolsó 50 méteren lehajrázta ellenfelét és végül elsőként ért be a célba. A 32 éves veterán teljesen kihajtotta magát, néhány percig csak azt fogta fel, hogy mindent megtett, mire konstatálhatta, hogy megnyerte az olimpiát. A bronzérmet a román Leon Rotman szerezte meg. 

Vitray Tamás a célban már észrevette, hogy Parti János diadalmaskodott, így végül világgá kiálthatta, hogy hibázott és minden idők egyik legjobb magyar kenusa két ezüstérem után felért pályája csúcsára. Mivel sajnos akkor még az MTV-nél nem tudták rögzíteni a versenyeket így sajnos az utókornak nem maradt meg ez a legendás tévedés. 

A legendás kommentátor pályafutását egyébként a kajak-kenus bakik foglalják keretbe: 2008-ban az utolsó olimpiai közvetítése során az Eurosport stúdiójában ugyanis a kenu egyesek versenyét úgy közvetítette le, hogy Vajda Attilát 750 méternél már olimpiai bajnoknak nevezte, amikor rájött, hogy a táv negyede még hátra van. 

Parti János még öt évig versenyzett a győzelmét követően. Utolsó nagy sikerét 1961-ben érte el, amikor Poznanban harmadszor is ő lett a 10 000 méter Európa-bajnoka. Visszavonulását követően jogi diplomát szerzett és hajókat is tervezett. 1976 és 1988 között a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitányi tisztségét töltötte be. Ebben az időszakban lett olimpiai bajnok Foltán László és Vaskuti István (1980), Gyulay Zsolt, valamint a férfi kajak-négyes is (1988). 

A kajak-kenusport első egyéni magyar olimpiai bajnoka 1999 március 6-án hunyt el Budapesten. 

Címkék: Olimpiai sztorik
https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/92933/pics/lead_800x600.jpg
Olimpiai sztorik
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?