Öttusa: idő előtt kellett befejeznie a római olimpia kétszeres bajnokának

Kálovics Tibor

Németh Ferenc 24 éves korára már kétszeres olimpiai bajnoknak mondhatta magát, ám karrierjét hamarosan be kellett fejeznie egészségügyi problémák miatt.

Fotó: MTI

Sok olyan olimpiai bajnokról leírtuk már cikksorozatunkban, hogy bár későn kezdett el foglalkozni a sportágával, ám később mégis óriási sikereket tudott elérni. Németh Ferenc sem kivétel. Az 1936. április 4-én született sportoló ugyanis próbálkozott a labdarúgással és a vívással és az ötpróbával is, mígnem rátalált az öttusára. Háromtusában kifejezetten sikeres volt és 1959-ben váltott át az öttusára. 

Első éve nem sikerült túl szerencsésre, ugyanis egy lovasbalesetben mindkét csuklóját eltörte. Hamar felépült azonban és az sem hatott ki a pályafutására, hogy az olimpiai évében bokaszalag-rándulást szenvedett. Egy római nemzetközi versenyen remek eredményt ért el, valamint a magyar bajnokságon is jól teljesített, így bekerülhetett az olimpiai csapatba. 

Nem volt azonban egyértelmű még az elnökség körében sem, hogy ő utazhat az "örök városba", a 15 elnökségi tagból ugyanis 6-an azt javasolták, hogy a nagyobb névnek számító Török Ferenc kerüljön be a csapatba Nagy Imre és az akkor már vb-ezüstérmes Balczó András mellé a csapatba. A szakértők úgy vélték, hogy a másik két magyar öttusázó jobb eredményt érhet el az ötkarikás játékokon. 

Ekkor még nem egy napon rendezték az öttusaversenyeket, hanem mindegyik tusát egy másik napon bonyolították le. A verseny augusztus 26-án, vagyis az olimpia első versenynapján elkezdődött, azonban két nappal később a játékok tiszteletére tartott pápai mise miatt egy szünnapot beiktattak. 

Németh Ferenc nem kezdett jól mivel lovaglásban csak a 31. helyen végzett, ami a középmezőnynek felelt meg. Vívásban aztán csak egy riválisa volt jobb nála, majd a lövészetben is ő volt a legjobb magyar. Miután az úszásban a hatodik legjobb időt teljesítette feljött a harmadik helyre és a futás előtt már éremesélyesként tartották számon. 

Négy szám után az amerikai Bob Beck vezetett, Németh hátránya a futást megelőzően 37 másodperc volt átszámítva. Ezt a lemaradást a 4000 méteres terepfutásban kellett behoznia, ráadásul nyolc perccel a nagy ellenfél előtt kezdhette meg az utolsó tusát. Érdekesség, hogy a futópályát egy golfcentrum egyik részén alakították ki, így a dímbes-dombos pálya tovább nehezítettek a versenyzők dolgát. 

Németh megpróbált előnyt kovácsolni abból, hogy ellenfele nem igazán kiemelkedő futó, és, hogy a közönségben helyet foglaló kosárlabdázó Zsíros Tibor folyamatosan kiabálta be neki a pálya széléről, hogy Beck hol tart. A majd 40 fokban Németh teljesen kifutotta magát  és egyértelműen a győzelemre hajtott. 

14:04,9-es időeredménnyel futott be a célba és bár a szovjetek jobb időt tudtak ennél, őt nem tudták megelőzni, viszont teljesítménye jobb volt, mint Németh Imréé. Beck közben teljesen elkészült az erejével és már féltávnál látszott, hogy nem fog tudni győzni. 

Németh Ferenc végül 5024 pontot (1009+977+880+990+1168) teljesítve megnyerte az egyéni versenyt, ráadásul úgy, hogy első emberként törte át olimpián az 5000 pontos álomhatárt. Nagy Imre végzett a második helyen megelőzve Bob Becket. A harmadik magyar Balczó András óriásit hajrázott, ám végül be kellett érnie a negyedik hellyel. 

Fotó: m4sport.hu

A Németh-Nagy-Balczó összeállítású magyar csapat a lovaglás után az ötödik helyen állt, a csapat legfiatalabb tagja ráadásul leesett a lóról és bedagadt a keze. Vívásban Németh remeklésének köszönhetően sikerült javítani és így a trió átvette a vezetést két versenyszám után. A lövészet ugyan nem sikerült a legjobban, de a vezetés megmaradt, az úszásban pedig a magyarok és az amerikaiak ugyanazt a pontszámot érték el. Abba, hogy a negyedik tusa ilyen eredményt hozzon Balczó András játszott főszerepet, aki a legjobb időt úszta. 

Futásban aztán hiába voltak a szovjetek a legjobbak, a címvédőnek akkora hátránya volt, hogy nem tudták befogni a szintén remekül teljesítő mieinket. Nagy Imre és Németh Ferenc is jó időt futott, Balczó pedig még őket is felülmúlta 13:48-as idejével. 

A magyar csapat végül 14863 ponttal végzett az élen, több mint 500 ponttal megelőzve a második szovjeteket és majdnem 700 ponttal felülmúlva a bronzérmes amerikaiakat. 

A dobogó aztán meglehetősen furcsa képet mutatott: a kétszeres bajnok Németh, valamint Nagy örültek a diadaluknak, Balczót viszont vigasztalni kellett, miután az egyéni dobogóról lemaradt. 

Az élete legnagyobb sikerét elérő egyéni bajnok Németh Ferenc ezután már nem tudta megismételni pályafutása legnagyobb sikerét. 1961-ben fel kellett adnia a világbajnokságot sérülés miatt, ám ez csak a kisebb gond volt. Májusban elájult otthon, majd nem sokkal később újra rosszul lett. Hónapok múlva derült ki, hogy az A2-es influenza vírusa megtámadta a szívét és ez gyakran előjövő szívritmus-zavart idézett elő nála. Két évvel később ugyan megpróbálkozott a visszatéréssel, ám amikor visszatérő versenyén észrevette, hogy a futás során az ájulás határáig jutott el, abbahagyta a sportot. 

Visszavonulása után a csepeli varrógépgyár mérnökeként dolgozott, majd a magyar szövetség főtitkára lett. Húsz évig dolgozott a Híradástechnikai Gépgyárban mérnökként, majd Kuvaitban edzősködött négy évig. Fiából Németh Zsoltból olimpiai negyedik helyezett vívó lett. 

Németh Ferenc a napokban ünnepelte 84. születésnapját és szerencsére jó egészségnek örvend. 

Nagy Imre az olimpiai bajnoki cím után még négy évig számított állandó csapattagnak: 1961-ben és 1962-ben ezüstérmes volt a világbajnokságon, míg 1964-ben bronzérmes lett az olimpián. 1970-től 1976-ig a magyar öttusa válogatott szövetségi kapitányi tisztségét is betöltötte. A nemzetközi szövetségnek pedig elnökségi tagja és titkára, 1988-tól főtitkár-helyettese volt. 2013. október 20-án hunyt el Törökbálinton, 80 éves korában. 

Bár a csapatarany ellenére is vigasztalhatatlan volt végül Balczó Andrásból minden idők legnagyobb öttusázója vállt. 1963 és 1969 között zsinórban ötször volt egyéniben világbajnok, valamint öt vb-győztes csapatnak is tagja volt. 1968-ban már Móna István és Török Ferenc társaként diadalmaskodott, majd 1972-ben beteljesítve pályafutását egyéniben is olimpiai bajnok lett. További sikereit természetesen felelevenítjük majd a későbbiekben. 

Címkék: Olimpiai sztorik
https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/93058/pics/lead_800x600.jpg
Olimpiai sztorik
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?