Sportlövészet: Hammerl László keze a döntő pillanatban sem remegett meg

Kálovics Tibor

A sportlövő Hammerl László az olimpiák igazi specialistájának számított. A Nemzet Sportolója a három ötkarikás érme közül a legfényesebbet Tokióban szerezte. 

Fotó: olimpia.hu

Minden idők egyik legjobb magyar sportlövője 1942. február 15-én született Budapesten. A sportág hamar meghatározó szerepet játszott az életében ugyanis a Marczibányi téren található lőtér mellett nőt fel, ráadásul édesapja is amatőr sportlövő volt. 15 évesen vásárolta meg első légpuskáját abból a pénzt, amelyet egy színdarabban való statisztálásért kapott. 

Húsz éves korára már az egyik legnagyobb tehetségű magyar sportlövőnek számított, aki több, mint egy tucat alkalommal javította meg a magyar csúcsot. 1963-ban lett felnőtt versenyző és rögtön kijutott az Európa-bajnokságra is, ott viszont nem tudta megismételni hazai eredményeit. Az olimpia évére azonban az egyetemi vizsgáira való koncentrálás miatt némileg visszaesett a teljesítménye és így nem is volt biztos, hogy elutazhat Tokióba. A szövetségi kapitány Kisgyörgy Lajos, valamint Kutas István sportvezető azonban bízott benne és így ott lehetett Japánban. Az olimpia előtt még úgy vélekedett, hogy szeretne pontszerzőként végezni. 

1964. október 16-án került sor a kisöbű sportpuskások fekvőszámának döntőjére Tokióban. A megmérettetés során hat, tízlövéses sorozat után hirdettek végeredményt. Hammerl arts poeticája volt pályafutása során, hogy az első 10 lövéssel lehet megalapozni az egész versenyt, így erre a sorozatra kell a legjobban koncentrálni. Ő ezt maximálisan meg is tette és hat másik lövőhöz hasonlóan hibátlan sorozattal kezdett. A következő 10 lövése megint tökéletes volt és ekkor már egyedül vezetett. 

A harmadik sorozatban ugyan rontott, de két 99-es sorozattal továbbra is dobogós helyen állt. Az utolsó 10 lövés előtt Lones Wigger az Egyesült Államokból vezetett 498 körrel, ám honfitársunknak 497 köre volt, vagyis óriási csatára volt kilátás. Az amerikai az egyik lövésénél csak kilencest ért el, Hammerl viszont mind a tízszer tízest lőtt. Ezzel 597 kört értek el mindketten, amely új világrekordnak minősült. 

Ma a holtversenyeket szétlövéssel döntik el, 56 évvel ezelőtt viszont még más volt a szabály: figyelembe vették, hogy melyikük lőtt több 10-est, ez nem döntött, ahogyan a belső tízesek sem. Végül az döntött, hogy melyik lövő teljesítette jobban az utolsó sorozatot. A szabály pedig Hammerl Lászlónak kedvezett, aki így Takács Károly (1952) után az első magyar sportlövő olimpiai bajnok lett.

Hammerl és Wigger mögött az amerikai Tommy Pool végzett a harmadik helyen, míg a döntő másik magyar résztvevője Jakosits Tibor kilencedikként zárt Négy nappal később rendezték a puskások összetett versenyének döntőjét. Hammerl László ekkor is remekelt és Wigger valamint a bolgár Velichko Velichkov mögött a dobogó harmadik fokára állhatott fel. 

22 évesen érte fel pályafutása csúcsára és így természetes volt, hogy folytatja pályafutását. A két olimpia közti legjobb eredményét az 1965-ös Európa-bajnokságon érte el, ahol a negyedik helyen végzett. Mexikóban címvédőként utazhatott, és a történelem ezúttal majdnem megismételte önmagát. A 60 lövést követően Hammerl és a csehszlovák Jan Kurka egyaránt 598-598 körrel végeztek. A magyar sportlövő az utolsó sorozatban 99 kört lőtt, Kurka viszont hibátlanul teljesített, így nem jött össze a duplázás. Arra a döntőre a mai napig nem gondol csalódottan, mondván egyszer neki kedvezett ez a szabály, ekkor viszont nem. 

Münchenben és Montrealban is részt vett az ötkarikás játékokon, előbbin a nyolcadik helyen végzett. 1976-ban véget érő pályafutása során egy-egy világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmet szerzett csapatban. Még sportolóként általános orvosi oklevelet szerzett az Orvostudományi Egyetemen, majd füll-orr-gégész szakorvosi vizsgát tett. Némi megszakítással 1977 és 2004 között ő töltötte be a magyar sportlövőknél a szövetségi kapitányi tisztséget. Jelenleg többek között a magyar szövetség alelnökeként tevékenykedik. 

A Nemzet Sportolójának 2004-ben megválasztott legenda igazi sportlövő-családban él: felesége Joó Éva kétszer nyert Európa-bajnokságot, egyszer világbajnokságot, fia Hammerl Soma néhány hete pedig junior Európa-bajnoki címet szerzett. 

https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/93323/pics/lead_800x600.jpg
Olimpiai sztorik,sportlövészet
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?