Tokió 2020: nézők nélkül rendezné meg az olimpiát Ivata Kentaro

Szabó Róbert

A fertőző betegségek professzora pesszimista a jövő évi olimpia megrendezésével kapcsolatban, hiszen szerint erre csak akkor lenne lehetőség, ha nézők nélkül zajlanának az események.

Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság

Ivata Kentaro egy hétfői telekonferencián hangsúlyozta azt, hogy nem hiszi, hogy jövőre meg lehet rendezni az olimpiát. Szerinte csak akkor lehetne megtartani az ötkarikás játékokat, ha világszerte megfékezik és kordában tartják a járványt. Emiatt csak is nézők nélkül tudná elképzelni a tokiói játékokat.

Rengeteg sportolót kell meghívni, számos helyről, ami nem igazán kompatibilis ezzel a fertőzéssel. Japán jövő nyárra képes lesz kezelni ezt a betegséget, de nem hiszem, hogy ugyanez a világon mindenütt így lesz - mondta a Kobe Egyetem professzora.

A Nemzetközi Olimpiai bizottság korábban elmondta, hogy jelenleg nincs B-terv arra az esetre, ha nem tudják 2021. július 23-tól augusztus 8-ig megrendezni az olimpiát. Devi Sridhar, az Edinburgh-i Egyetem professzora azt mondta, hogyha addigra meg lesz a védőoltás a koronavírusra, akkor nem lehet akadálya a rendezésnek. A Nebraskai Egyetem dékánja, Ali S. Khan viszont úgy vélekedett, hogy 15 hónap elég ahhoz, hogy a közegészségügy gyógyszer vagy oltás nélkül is kezelni tudja a vírust. Ennek ellenére a legtöbb professzor azt mondja, hogy a jövő évi halasztás nagyon optimista, hiszen védőoltás nélkül minden egyes ember kockázatot jelentene a nagy tömegben.

Jason Kindrachuk, a kanadai Manitoba Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője úgy vélekedett, hogy egy év múlva reméli már a rendelkezésre áll a vakcina. Szerinte a szervezőbizottság képes lesz megrendezni az olimpiát, ha felkészült és rugalmas.

Címkék: tokió
https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/93608/pics/lead_800x600.jpg
tokió
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?