Labdarúgás: Varga Zoltán távozása ellenére is sikerült a címvédés Mexikóban (videó)

Kálovics Tibor

A magyar labdarúgó-válogatott annak ellenére is megvédte olimpiai bajnoki címét Mexikóvárosban, hogy Varga Zoltán még a játékok megkezdése előtt elhagyta a csapatot.

Fotó: olimpia.hu

Tokióban egyértelműen emelkedett ki a magyar csapat a mezőnyből és a 12 gólt szerző Bene Ferenc vezérletével megérdemelten nyerte meg az olimpiát. Négy évvel később nem lehetett más célja az olimpiai csapatnak, mint a címvédés. Lakat Károly szövetségi kapitánynak viszont új gárdát kellett építenie, mivel érvényben volt egy olyan szabály, hogy az ötkarikás játékokra csak olyan játékosok utazhatnak, akik világbajnokságon nem léptek pályára. A tokiói győztesek közül így csak Novák Dezső és Varga Zoltán maradt meg hírmondónak a címvédőként egyenes ágon kijutó csapatban. 

Az öntörvényű Vargáról már két évvel korábban is keringtek olyan hírek, hogy el akarja hagyni Magyarországot, ám mégis megkapta az utazási engedélyét. A Ferencváros ikonja Mexikóban aztán úgy döntött, hogy nem tér haza: a guadalajarai szálláson hagyta az olimpiai melegítőjét, Amszterdamba utazott ahol találkozott a turistaúton részt vevő feleségével és disszidált. A szélső döntésével itthon valóságos közellenséggé vált a sajtó és a pártvezetés szemében, de a csapat játékára is némileg rányomta a bélyegét az egyik legjobb játékos távozása. 

A Salvador elleni első meccsen azért így is sikerült hozni a papírformát: Menczel Iván, Dunai Antal, Fazekas László és Sárközi István találatával magabiztos 4-0-s győzelmet aratott a csapat. A ghánaiak elleni mérkőzésen viszont teljesen más arcát mutatta az olimpiai csapat: az afrikaiak szerezték meg a vezetést, és bár a magyarok Menczel és Dunai révén fordítottak, végül 2-2-es döntetlen született. Ez az eredmény ráadásul a mieinkre nézve volt hízelgő, tekintve, hogy  ghánai csapat kétszer is eltalálta a kapufát. Izrael ellen a csoportgyőzelem volt a tét és Dunai Antal duplájával magabiztos 2-0-s sikert aratott Lakat Károly csapata. 

Guatemala ellen kellett megvívni a negyeddöntőt és a közép-amerikaiakat nem is szabadott lebecsülni, miután a csoportjukban kiejtették Csehszlovákiát. A meccs nagy csatát hozott, végül Szűcs Lajos góljával lett meg a továbbjutás. Szűcs a Japán elleni elődöntőnek is a kulcsszereplőjévé vált: a szövetségi kapitány döntésének értelmében ugyanis csatárt játszott, holott eredetileg a védelemben  volt a helye. Lakat Károly edzői húzása tökéletesen bevált: Szűcs mesterhármasig jutott, ráadásul Novák Dezső is betalált kétszer, így 5-0-s sikerrel jutott be csapatunk a döntőbe. 

1968. október 26-án a mexikóvárosi Azték Stadionban került sor az olimpiai döntőre 75 000 néző előtt. A magyar csapat először nézhetett szembe európai csapattal a torna során, hiszen Bulgária jutott el a másik ágon a fináléba. A bolgárok Guatemala, Csehszlovákia és Thaiföld előtt jutottak tovább a csoportból, majd mindössze pénzfeldobás után ejtették ki Izraelt (ekkor még nem voltak érvényben a tizenegyesrúgások a 120 perc után), majd nagy csatában búcsúztatták Mexikót. Két évvel korábban a két ország felnőtt válogatottja összecsapott a világbajnokságon, akkor a magyarok győztek és jutottak tovább a csoportból. 

A mexikói közönség a bolgárok mellé állt az elődöntő ellenére is, mivel őket gondolták esélytelenebbnek. Papírforma ide vagy oda a vezetést is ők szerezték meg a 10. percben Cvetan Veszelinov révén. A bekapott gól nem törte meg a magyar csapatot és Menczel Iván a 41. percben egyenlített, majd Dunai Antal találta egy perccel később már a vezetést jelentette. 

A bolgárok teljesen elveszítették a fejüket az előnyük elillanása után: előbb a gólszerző Veszelinov kapott egy percen belül két sárga lapot, majd Kiril Ivkov szabálytalankodott piros lapot érően. Utóbbi döntésen Atanasz Mihajlov úgy felhúzta magát, hogy Diego de Leo játékvezetőhöz vágta a labdát. Természetesen ő is mehetett azonnal zuhanyozni és így a bolgárok 8 emberrel fejezték be az első félidőt. 

A hármas emberelőny megnyugtatta a magyar csapatot és Dunai Antal a 49. percben megduplázta az előnyt, majd a 62. percben Juhász István eldöntötte az olimpiai aranyérem sorsát. A magyarok nem támadtak ezután túl sokat, nem akarták megalázni az ellenfelet, és ezt a mexikói közönség nehezen viselve több székpárnát is bedobott a pályára. A bolgárok továbbra is durvultak, Juhász a 85. percben törlesztett, így őt is kiállították. Ez a döntés illetve a közönség haragja már nem tudta megmásítani azonban a tényt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 1952 és 1964 után ismét olimpiai bajnok lett. 

Négy évvel később szintén ott volt az olimpián a magyar csapat és a címvédés meglehetősen kevésen múlott, a mieink a lengyelek mögött ezüstérmet szerzetek. Abból a sikerből Básti István, Dunai Antal, Kocsis Lajos Páncsics Miklós és Szűcs Lajos vette ki a részét a mexikói bajnokok közül. A magyar válogatott nagy sikerkorszaka akkor zárult le az olimpián, mivel 1952 és 1972 között amikor a nemzeti csapat ott volt a labdarúgótornán akkor mind az öt alkalommal éremmel térhetett haza. Ezt követően 1996-ig kellett várni labdarúgóinktól az újabb olimpiai részvételre. 

Azt az atlantai válogatottat Dunai Antal irányította, aki 1968-ban hat gólt szerzett az olimpiai bajnoki címig vezető úton. A magyar sajtóban általában Dunai II néven szereplő kiváló csatár pályafutása során hét bajnoki címet nyert az Újpesti Dózsával, háromszor volt magyar gólkirály, nyert európai ezüstcipőt, valamint tagja volt az 1972-ben Eb-4. magyar válogatottnak is. 

Fazekas László szintén gólok tucatjával segítette az újpesti aranycsapatot, ő is háromszor volt gólkirály és szintén európai ezüstcipős volt. Számára a világbajnokságon való szereplés lehetősége kétszer is megadatott, ott volt az 1978-as és az 1982-es vb-n is. 

Novák Dezső a sportág történetének egyetlen férfi játékosa aki két olimpián is diadalmaskodott, a 2004-ben elhunyt FTC-legenda a világválogatottban is szerepelt Dunaihoz hasonlóan.

Kocsis Lajos a döntőben ugyan nem lépett pályára, ám minden idők egyik legtehetségesebb magyar labdarúgójának számít. Az új-Puskásként is emlegetett csatár sajnos hiába volt klasszis a Honvédban, a rá nehezedő nyomást nem tudta elviselni és önpusztító életet élve nem futott be akkora karriert, amekkorát jósoltak neki. 2000-ben hunyt el. 

Szűcs Lajos, aki az olimpiai torna egyenes kieséses szakaszában ontotta a gólokat a Ferencváros és a Budapest Honvéd játékosaként összesen 37 alkalommal ölthette magára a magyar válogatott mezét.

A védelem oszlopának számító Páncsics Milós szintén a zöld-fehéreknél és a kispestieknél töltötte pályafutását, ő volt az első játékos aki 10-es osztályzatot kapott a sportnapilaptól 1972-ben.

A gárda legfiatalabb tagja Nagy László volt a maga 19 évével, ő másfél évtizedet futballozott az Újpestben, tíz évvel az olimpiai siker után ő is részt vehetett a világbajnokságon. 

A döntőben gólt szerző Juhász István tizenhárom éven keresztül volt hűséges az FTC-hez, amelynek színeiben több, mint 300 alkalommal lépett pályára. 1976-ban az Egyesült Államokba emigrált. 

Az olimpián remekelő Menczel Iván hiába nyújtott remek teljesítményt a Tatabánya, a Salgótarján és a Vasas színeiben, soha nem kapott meghívót a felnőtt válogatottba. 

Varga Zoltán a külföldre távozását követően kétéves eltiltást kapott az MLSz közbenjárására. A magyar futball egyik utolsó zsenije külföldön megjárta a Herthát, a Borussia Dortmundot, az Aberdeent és az Ajaxot is, ám nem tudta azt a karriert befutni, amit szeretett volna, és amire a tehetsége predesztinálta volna. 

Varga mellett a kapus Bicskei Bertalan volt az egyetlen, aki nem lépett pályára a győztes csapat keretéből. A játékosként az MTK-ban és a Honvédban is megforduló Bicskei később mesteredzői fokozatot szerzett. 1984-ben az ő irányításával lett ifjúsági Európa-bajnok a magyar korosztályos válogatott. A nemzeti csapatot 1989-ben, valamint 1998 és 2001 között irányította. 

Lakat Károly az olimpiai bajnok csapat szövetségi kapitánya összesen 625 mérkőzésen ült NB I-es csapat kispadján, irányította többek között a Ferencvárost és a Tatabányát is, valamint 1979-1980-ban ő volt a felnőttek szövetségi kapitánya is. A magyar futball egyik első mesteredzője 1988-ban, mindössze 68 éves korában hunyt el. 

Az olimpiai bajnok csapat 17 tagjából már csak Fatér Károly, Noskó Ernő, Juhász István, Szűcs Lajos, Fazekas László, Dnunai Antal, Nagy László, Básti István, Szalay Miklós és Keglovich László él. 

Az 1968-as olimpián aranyérmes magyar labdarúgó-válogatott kerete:

Básti István, Fatér Károly, Fazekas László, Dunai Antal, Dunai Lajos, Juhász István, Keglovich László, Kocsis Lajos, Menczel István, Nagy László, Noskó Ernő, Novák Dezső, Páncsics Miklós, Sárközi István, Szalay Miklós, Szarka Zoltán, Szűcs Lajos 
Nem lépett pályára: Bicskei Bertalan, Varga Zoltán 

Címkék: Olimpiai sztorik
https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/94150/pics/lead_800x600.jpg
Olimpiai sztorik
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?