Birkózás: Varga János megtartva az ígéretét olimpiai bajnok lett Mexikóban

Kálovics Tibor

Mexikóvárosban lett olimpiai bajnok a Nemzet Sportolójának is megválasztott Varga János. Cikkünkben minden idők egyik legsikeresebb magyar birkózójának olimpiai diadalát elevenítjük fel. 

Fotó: MTI

Varga János 1939. október 21-én született Abonyban Már 15 éves is elmúlt, amikor elkezdett versenyszerűen birkóznia helyi egyesületben, miután a helyi testnevelő tanár engedélyt kért az édesapjától, hogy a jó alkatú fiúból birkózót neveljen. Az edzések mellett a helyi téglagyárban dolgozott, és a sportolást amiatt is választotta, hogy erősödjön a fizikai munkához. Tehetségére hamar fény derült és néhány éven belül már többszörös ifjúsági magyar bajnoknak mondhatta magát. 1960-ban a Budapest Honvédhoz került, ahol az olimpiai bajnok Kárpáti Károly lett az edzője. 

Ekkor már a válogatottban is számoltak vele, ám a római olimpiáról egy kéztörés miatt lemaradt. 1961-ben ezüstérmes, majd egy évvel később bronzérmes volt a vb-n, majd 1963-ban élete első nagy sikereként világbajnok lett. A döntőben az olimpiai bajnok szovjet Oleg Karavajevet győzte le úgy, hogy meccs közben eltörött a bordája. Kötöttfogásban és szabadfogásban is a legjobb magyarnak számított ebben az időben, sőt első két vb-érmét is szabadfogásúként érte el. Előbbi fogásnemben pedig abszolút favoritnak tartották a tokiói olimpia előtt. Az ötkarikás játékokra azonban sérülés miatt nem tudott felkészülni, így a negyedik fordulóban búcsúzni kényszerült. 

Az apró termete miatt "hőscincérnek" becézett 57 kilós birkózó csalódásként élte meg, hogy önhibáján kívül maradt le ismét az olimpiai éremről, és így még nagyobb edzésmunkát végzett, mint korábban. 1967-ben már egyértelműen a kötöttfogásra fókuszált a nemzetközi versenyeken és a váltásnak meg is lett az eredménye: a bukaresti világbajnokságon ezüstérmet szerzett, Minszkben pedig Európa-bajnok lett. Az olimpia előtt gyermekének megígérte, hogy hazaviszi az aranyérmet és ennek szellemében is küzdött Mexikóvárosban. 

Az olimpia első körében a portugál Luis Grillo volt az ellenfele, akit tussal győzött le, majd a szovjet Ivan Kocsegin ellen egy utolsóperces mögékerüléssel nyerte meg a mérkőzését. A görög Othon Moskhidis és a finn Risto Björlin ellen is könnyed pontozásos sikert aratott majd a japán Koji Sakurama elleni mérkőzését is végig uralni tudta. Értékes győzelmeinek köszönhetően jutott be a négyes döntőbe. 

Az 1968. október 26-i fináléban a világbajnok Ion Baciu és az Európa-bajnok Varga János csapott össze, a magyar birkózónak a jobb mérlege miatt viszont egy döntetlen is elég volt a végső diadalhoz. Varga ennek ellenére is ment előre a fináléban és megpörgette ellenfelét. Baciu azonban a második menetben kihasználta, hogy ellenfele kockázatot vállalt és kiegyenlített. A mérkőzés utolsó harmadában aztán már egyik birkózó sem jutott el pontszerzésig, és így Varga János megnyerte az olimpiát. 

Fotó:MTI

Olimpiai győzelmét követően még négy évig volt a legszűkebb világelit tagja 57 kg-ban (soha nem okozott gondot neki a versenysúlya tartása). 1970-ben Edmontonban világbajnokságot, Berlinben Európa-bajnokságot nyert, majd egy évvel később a világbajnoki dobogó harmadik fokára állhatott fel. A müncheni olimpián szépen menetelt előre amikor érthetetlen módon a nyugat-német Hans-Jürgen Veil ellenében leléptették. Élete harmadik olimpiáját a negyedik helyen zárta, majd visszavonult a sporttól. 

Pályafutása befejezését követően csaknem 20 évig volt a junior birkózó-válogatott és a Honvéd edzője. 2016-ban pedig a Nemzetközi Birkózó Szövetség beválasztotta a sportági Hírességek Csarnokába, két évvel később pedig a Nemzet Sportolója címmel tüntették ki idehaza. 

Címkék: Olimpiai sztorik
https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/94229/pics/lead_800x600.jpg
Olimpiai sztorik
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?