Súlyemelés: Földi Imre az utolsó lehetőségével élve nyert olimpiát Münchenben

Kálovics Tibor

Földi Imre azt a bravúrt hajtotta végre, hogy egymást követő öt olimpián végzett a legjobb hat között, legnagyobb sikerét 1972-ben érte el, amikor olimpiai bajnok lett. 

Kép forrása: https://sosz.hu/

Minden idők legsikeresebb magyar súlyemelője 1938. május 8-án született Kecskeméten. Mivel bányász akart lenni ezért fiatalon Tatabányára költözött. Vájártanulónak jelentkezett a városba, fel is vették ráadásul megismerkedett a súlyemeléssel is. 1955-ben vehetett részt az első versenyén, négy évvel később pedig már világbajnoki bronzérmes volt összetettben. 1960-ban a magyar csapat egyik legfiatalabb tagjaként jutott ki az olimpiára, ahol a hatodik helyen végzett. 

1962-ben és 1963-ban is dobogóra állhatott a világbajnokságon, az európaiak közül pedig senki sem előzte meg és ez két Európa-bajnoki címet jelentett a számára (ekkor még egyszerre rendezték az Eb-t és a vb-t). Tokióban esélyeshez méltó módon versenyzett és sokáig világcsúccsal vezette is a légsúlyuak versenyét. Végül a szovjet Alekszej Vahonyin az utolsó kísérleténél két és fél kilóval többet emelt egy vitatható gyakorlattal, így Földi ezüstérmes lett. 

1965-ben Teheránban összetett-világbajnok lett, majd három évvel később Leningrádban újfent Európa-bajnoki címet szerzett, ezeken a sikereken kívül két-két Európa-bajnoki és világbajnoki éremmel bővítette éremkollekcióját. Mexikóban aztán megint kiválóan versenyzett, ám hiába emelt világrekordot, az iráni Mohammad Nassiri 30 dekával könnyebb volt nála és így nagyobb testsúlya miatt "csak" az ezüstérem jutott Földinek. 

Az olimpiát követő évben nyomásban világbajnok lett, majd 1970-ben 372,5 kilogrammos, óriási világcsúccsal nyerte meg a szombathelyi Európa-bajnokságot. Egy évvel később összetettben, szakításban és nyomásban is ő lett a kontinens legjobbja, majd a müncheni ötkarikás játékok évében a szakítást nyerte meg a kontinensviadalon. Münchenbe úgy utazhatott, hogy hivatalossá vált, hogy a nyomást eltörlik és mivel ez volt messze a legerősebb fogásneme, így tudta, hogy ez az utolsó esélye arra, hogy olimpiai bajnok legyen. Napokig nem ebédelt és három kilót leadott az utolsó napokban, hogy ne legyen gond a testsúlyával. 

1972. augusztus 28-án került sor a légsúlyú súlyemelők olimpiai döntőjére. Földiék úgy számoltak, hogy megpróbálnak a nyomás során minél nagyobb előnyt kiépíteni, hogy demoralizálják a riválisokat. A terv nem jött be: a magyar sportoló és Nassiri egyaránt 127,5 kilót nyomott ki, vagyis holtversenyben álltak az első gyakorlatok után. 

Szakításban nem tartozott a világ közvetlen élmezőnyébe, de így is kitett magáért: 107,5 kilóval zárta a fogásnemet hasonlóan a szovjet világbajnok Gyenagyij Csetyinhez, Mivel Nassiri 100 kilónál nem tudott többet szakítani, így Földi hét és fél kilóval ellépett legnagyobbnak tartott vetélytársától. 

Lökésben Földi elsőre 137,5 kilót emelt fel, a szovjet 2,5, az iráni 5 kilóval többet, de a magyar előnye így is 2,5 kilóval vezetett. A második gyakorlatát honfitársunk elrontotta, ám újra nekidurálta magát a 142,5 kilónak, ezúttal pedig sikeres kísérletet mutatott be. Ez a teljesítmény 377,5 kilós óriási összetett világcsúcsot jelentett, amely ráadásul az első fogásnem eltörlésével kőbe is lett vésve. 

A vetélytársaknak azonban még két kísérlete is hátra volt, ő úgy döntött, hogy nem nézi meg őket, hanem bement az öltözőbe. Csetyin elsőre rontotta a gyakorlatát, majd a 150 kilóval fel sem tudott állni, majd Nassiri nem bírt a 152,5 kikóval, így Földi Imre magabiztosnak mondható különbséggel lett olimpiai bajnok. A magyar kiválóság 377,5 kilóval zárt, második Nassiri lett 370-el, míg Csetyin 367,5-et emelt fel három kísérlete alatt. 

Győzelme után úgy nyilatkozott, hogy nem volt nap amikor ne gondolt volna a döntőre, tudta, hogy mindenképpen világrekordot kell emelnie ahhoz, hogy győzzön. Úgy vélte, hogy az 1959 óta eltelt időszak vereségei is segítették ahhoz, hogy a világ legjobbja legyen és meg sem fordult a fejében, hogy visszavonuljon. 

Földi Imre állta is a szavát és a legnagyobb sikerét követően is folytatta a pályafutását. Itthon még évekig verhetetlennek számított és bár nagy versenyen nem állt többet dobogóra, de a megreformált súlyemelésben is a legszűkebb elit tagja volt. Montrealban az ötödik helyen végzett, így ő máig az egyetlen olyan súlyemelő aki öt olimpián is pontszerzőként zárt. Pályafutását végül 1977-ben fejezte be egy sérülés miatt. Visszavonulása után a Tatbányai Bányász edzőjeként dolgozott több, mint egy évtizedig, lányából Földi Csillából 16-szoros Európa-bajnokot nevelt. 

2007-ben megkapta a Nemzet Sportolója-címet, majd kilenc évvel később Prima Primissima-díjal jutalmazták. A hússzoros világrekorder 2017. április 23-án hunyt el. Minden idők egyik legsikeresebb súlyemelőjét Tatabányán a  Síkvölgy úti temetőben helyezték örök nyugalomra. Nevét a tatabányai sportcsarnok őrzi. 

Címkék: Olimpiai sztorik
https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/94251/pics/lead_800x600.jpg
Olimpiai sztorik
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?