Birkózás: Növényi Norbert és Kocsis Ferenc is Moszkvában ért fel a csúcsra

Kálovics Tibor

A magyar birkózósport legsikeresebb olimpiája volt a moszkvai játékok. 40 évvel ezelőtt a magyar birkózók hét érmet szereztek, Kocsis Ferenc és Növényi Norbert pedig olimpiai bajnok lett. 

Fotó:MTi

Növényi Norbert 1957. május 15-én született Budapesten. Édesapja a korszak egyik legjobb birkózójának számított, ám hiába szerepelhetett volna három olimpián is, különböző okok miatt (köztük a párvezetéssel való viszonya miatt) nem indulhatott ötkarikás játékokon. Az idősebb Növényi végül pankrátornak állt, aki Nyugaton is felléphetett "Fehér Angyal" néven. Az ifjabbik Norbertet édesapja ismertette meg a birkózás alapjaival és 20 éves korára már az egyik legnagyobb magyar tehetségnek számított. Első jelentős eredménye az volt, hogy 21 éves korában legyőzte Hegedűs Csabát az országos bajnokságon. 

Pályafutása töretlenül ívelt felfelé és 1979-ben már a világelitben jegyezték miután a San Diego-i világbajnokságon és a bukaresti Európa-bajnokságon is egyaránt a második helyen végzett. Az Újpesti Dózsa birkózóját az olimpiára már Paulicska Béla készítette fel, ám hiába voltak kiváló eredményei, mégsem ő volt a nagy favorit a magyar birkózók közül. Ő azonban úgy utazott el a szovjet fővárosba, hogy bizonyítani akarja, hogy ő a legjobb. Klubedzője, valamint az ekkor már szövetségi kapitányként tevékenykedő Hegedűs Csaba úgy vélekedtek, hogy amennyiben a kiváló érzékekkel rendelkező sportoló harcos mérkőzéseket tud produkálni, akkor nem nagyon lehet ellenfele. 

A kötöttfogásúak 90 kilós súlycsoportjában birkózó Növényi kiváló teljesítményt nyújtott végig az egész olimpián.Döntőig való menetelése során a finn Keijo Mannit, a szír  Atef Mahayrit, a görög Georgios Pozidist és a kubai  José Pollt is tussal verte. Jöhetett a nagy favorit szovjet Igor Kanyigin, akit egyértelmű favoritnak tartottak Moszkvában, sőt a szovjet médiumok úgy írtak a meccsről, hogy a magyar birkózónak esélye sem lehet kedvencükkel szemben. Növényit felheccelték a szalagcímek és már a huszadik másodpercben eldobta a hazaiak versenyzőjét és 5:2-re nyerte az első menetet. A második három perc után 7:4-re álltak és bár a magyar kétszer megintették a harmadik menetben, de 7:6-os győzelmével így is nagy lépést tett az olimpiai győzelem felé. 

Mivel körmérkőzéses rendszerben bonyolították le a birkózótornát, így a román Petre Dicu ellen 1980. július 22-i mérkőzés előtt Növényinek elég volt, ha végigállja a mérkőzést, vagyis ha nem tussal szenved vereséget. Ő azonban nem is akart számolgatni a nagy mérkőzés előtt, hanem támadólag lépett fel: végig ő irányította a mérkőzést, a románnak esélye sem volt és végül 4:1-re Növényi diadalmaskodott. Győzelme kihirdetésének pillanatában pedig olyan örömünnepet csapott, ami mára már legendás a magyar sportban: az ellenfél edzőjétől kezdve, a bírón keresztül mindenkit ölelgetett, majd Hegedűs Csaba nyakába ugorva ordította világgá, hogy ő az olimpiai bajnok. 

Diadalát követően a következő két éve nem sikerült, ám 1983-ban újra bronzérmes tudott lenni a világbajnokságon. A `84-es évre úgy készült, hogy ismét bebizonyítja, hogy ő a világ legjobbja, ám Los Angelesbe nem utazhattak el a magyar sportolók. A Barátság Játékokon vagyis a "szocialista olimpián" a második helyen végzett. Csalódottságában egy év múlva befejezte a birkózást és a Budapesti Spartacus edzője lett. A sporttól azonban nem távolodott el, elkezdett kick-bokszolni és full contactban 1986-ban Európa-bajnok, egy évvel később világbajnok lett. Végül a birkózószőnyegre is visszatért: 1992-ben 100 kilogrammban a hetedik helyet szerezte meg az olimpián. Utolsó birkózómeccsét negyvenhét éves korában vívta, amikor az országos bajnokságon szerepelt. 

Láthattuk többször a filmvásznon is, olyan magyar alkotásokban tűnt fel, mint a Zimmer Feri vagy az Üvegtigris, sőt a Vörös zsaru című Schwarzenegger-filmben magával az "Osztrák tölggyel" is megverekedett. Az a harc csúfos véget ért Növényi karakterének szempontjából, nem úgy a sportpályafutása: 2007-ben MMA-ban, hat évvel később graplingben lett világbajnok. 2018-ban aztán úgy döntött, hogy édesapja előtt tisztelegve pankrátorként is kipróbálja magát és Magyarország egyetlen hivatalos pankrátorszervezetének gáláján legyőzte a nagy erejű Makai Renátót is. Azzal a meccsel történelmet írt, mivel Kurt Angle után ő lett a második olyan olimpiai bajnok birkózó, aki profi pankrátorként lépett ringbe. Győzelmét követően bejelentette sportpályafutása befejezését. 

Fotó: MTI

Kocsis Ferenc 1953. július 8-án született Budapesten. Tizenhárom éves volt, amikor elkezdett birkózni, majd 1973-tól kezdve már a hazai legjobbak között jegyezték a nevét. Testvére János szabadfogásban volt világbajnoki bronzérmes, Ferenc azonban végül a kötöttfogás mellett tette le a voksát. Bár korábban többször is legyőzte a vb-érmes Toma Mihályt, végül nem őt vitték ki a montreali olimpiára. Első jelentős eredményét 1977-ben érte el, amikor bronzérmes lett a világbajnokságon. Egy évvel ezután megnyerte az Európa-bajnokságot, a világbajnokságon pedig jó úton volt a győzelem felé (4:3-ra vezetett), amikor a döntőben öt másodperccel a vége előtt leléptették a szovjet Arif Nyiftullajevvel szemben. 

Kocsis nem tört össze ettől az igazságtalanságtól és 1979-ben előbb címet védett az Európa-bajnokságon, majd a sormintát folytatva a világbajnokságon is aranyérmet akasztottak a nyakába. Pedig az Eb-aranyért alaposan meg kellett szenvednie, miután az első meccsén tussal kikapott, majd a következő csatájában hatpontos hátrányból kellett visszajönnie. A világbajnoki arany sem hétköznapi körülmények között született: Yanko Shopovot legyőzte a fináléban, ám a bolgárok addig reklamáltak, amíg az eredményt döntetlenre módosították és így mindketten aranyérmesek lettek holtversenyben. 

Moszkvába, mint a kötöttfogásúak 74 kilós mezőnyének  legnagyobb favorit érkezett meg és az első meccsén a dán Kaj Jaegersgardot ennek megfelelően tussal is verte, majd a vajdasági Kaszap Károlyt leléptették ellene. A vb-döntő "visszavágójára" már a harmadik meccsen sor került és bár Chopov 2:0-ra ellépett, Kocsis fordítani futott és biztosan verte riválisát. A román Gheorghe Minea három percet sem töltött ellene a szőnyegen, majd a finn Mikko Huhtala ellen is idő előtt győzött. 

Sikereinek köszönhetően hibapont nélkül jutott be a július 22-én rendezett döntőbe, ahol a címvédő Anatolij Bikovval birkózhatott. A szibériai klasszis egyszer már visszavonult, ám reaktiválták, hogy otthon tartsa az aranyat a szovjeteknek. Kocsis már kétszer is legyőzte a nagy riválist korábbi nagy versenyeken, és ezúttal is az ő akarata érvényesült. Bikovot hamar megintették passziválásért és menekülésért is, és így biztos magyar vezetéssel teltek a menetek. A mérkőzés vezető aztán másfél perccel a harmadik menet vége előtt be is szüntette a szovjet passzivitása miatt a küzdelmet és így Kocsis Ferenc olimpiai bajnok lett. 

A "Csikó" becenevű bajnok a következő években is szállította az eredményeket: 1981-ben Göteborgban, majd két évvel később Budapesten lett újfent Európa-bajnok. Abszolút ő volt a favorit az olimpiát megelőző időszakban, ám a Los Angeles-i bojkott miatt szertefoszlottak a reményei a címvédésről. Azonnal bejelentette a visszavonulását és hamarosan már edzőként tűnt fel a birkózócsarnokban. Trénerként szintén a világ legjobbjainak egyike lett: Farkas Péter mindent megnyert, köztük az 1992-es olimpiát, Majoros István 2000-ben Európa-bajnok, négy évvel később olimpiai aranyérmes lett, míg Bódi Jenő szintén Eb-győzelemig jutott. 

Növényi és Kocsis mellett több másik magyar birkózó is remekelt a moszkvai olimpián. A szabadfogásúak mezőnyében Kovács István 82 kilóban bronzérmes lett, míg Balla József a +100 kilósok között az ezüstéremig jutott. A kötöttfogású szakágban az 52 kilós Rácz Lajos, valamint a 62 kilós Tóth István is egyaránt ezüstérmes lett, míg Seres Ferenc (48 kg) a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A kétszeres világbajnok Tóth egész nap kiválóan birkózva közel került az aranyéremhez, de hihetetlenül egyoldalú bíráskodás miatt a döntőt elveszítette. 

Címkék: Olimpiai sztorik
https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/95457/pics/lead_800x600.jpg
Olimpiai sztorik
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?