Vízilabda: Molnár Endre minden idők egyik legjobb kapusaként került be a sporttörténelembe

Kálovics Tibor

Tegnap ünnepelte 75. születésnapját Molnár Endre, minden idők egyik legsikeresebb magyar vízilabdázója. Cikkünkben a legendás kapus pályafutását elevenítjük fel.

Fotó: olimpia.hu

Minden idők egyik legjobb magyar kapusa 1945. július 23-án látta meg a napvilágot Gyergyószentmiklóson. Édesapja harcolt a II. világháborúban és csak orosz fogságot követően térhetett haza. Molnár Endre gyerekként futballozott, kézilabdázott és bírkózott is, mire 15 évesen rátalált a vízilabdára. Eredetileg úszónak szánták, ám a hosszú végtagjai miatt irányították a pólósok közé. Rögtön bekerült az NB II-es Építők SC-be, majd két évvel később már ifi válogatottnak is mondhatta magát. 

A tokiói olimpia előtt már a válogatott kerettel készült, de a bajnokok közé még nem került be, ezt követően viszont már nem volt kérdés, hogy ő az egyike a két magyar kapusnak a nagy tornákon. Az 1966-os Európa-bajnokságon debütált nemzetközi szinten, ahol a válogatott csak az ötödik helyen végzett. Első olimpiáján Mexikóban bronzérmes lett, majd Münchenben főszerepe volt a csapat veretlenségében is és nem ő tehetett róla, hogy a gárda így is az ezüstig jutott. 

1973-tól aztán elkezdődött a vízilabdasport hazai sikerkorszaka: abban az évben csapatunk megnyerte az első világbajnokságot Belgrádban, majd egy évvel később Bécsben Európa-bajnok lett. A vb-címvédés ugyan nem jött össze `75-ben, ám az olimpián Montrealban nem volt ellenfele a magyar csapatnak, ahogy az 1977-es Európa-bajnokságon sem. 1979-ben szintén Molnár Endre nevével kezdődött az első világkupát megnyerő magyar válogatott összeállítása, majd egy évvel később egy moszkvai bronzéremmel tette teljessé a kollekcióját. Az élsporttól 1982-ben vonult vissza. 

Visszavonulását követően dolgozott az utánpótlás válogatott edzőjeként, de vezetőedzője volt a Budapest Spartacusnak, a BVSC-nek is. 1987 és 1990 között Kuvaitban próbálta meghonosítani a vízilabdát, majd a Tungsram SC kispadján is ült. Miután a klub megszűnt a vendéglátóiparban alapított vállalkozást. 2008-ban elvállalta, hogy Gergely István felkészülését irányítja a pekingi olimpiára, az eredmény az lett, hogy a szlovákiai születésű magyar kapus az elődöntőben élete teljesítményével juttatta döntőbe a Kemény-legényeket. Bár ma már fő állású nagypapa a vízilabdától nem szakadt el teljesen és a mai napig követi szeretett sportágát. 

Címkék: vízilabda
https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/98134/pics/lead_800x600.jpg
vízilabda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?