Kajak-kenu: elhunyt a kétszeres olimpiai bronzérmes Kassai-Farkas András

Kálovics Tibor

A Magyar Olimpiai Bizottság közleménye szerint hétfőn, 85 éves korában elhunyt Kassai-Farkas András, aki Farkas Imre néven szerzett bronzérmet 1956-ban és 1960-ban az olimpián. 

Kép forrása: JochaPress.hu

Kassai-Farkas-András, Farkas Imre néven 1935-ben született Budapesten. Sportpályafutása elején úszott és tornázott is, végül a Honvéd színeiben ismerkedett meg a kajak-kenusporttal. Hunics József társaként vett részt a Melbourne-ben rendezett olimpián, ahol azonban eltörött a hajójuk és így kölcsönhajóval szerezték meg a bronzérmet a szovjet és a francia páros mögött kenu 10 000 méteren. 

Négy évvel később Törő András párjaként már az FTC versenyzőjeként indult Rómában 1000 méteren. Az előfutamból elsőként jutottak tovább, ám akkor még kézzel indították a versenyzőket és az olasz indítóember miatt túl sok időt veszítettek, de így is befutottak a harmadik helyen. Európa-bajnokságokon egy érmet szerzett, 1957-ben  második lett páros 1000 méteren. 

Rövid ideig edzősködött, majd íróként és költőként próbált szerencsét, végül festőművész lett. Az ELTE Szabadegyetemén művészettörténetet hallgatott és képeit többek között Svédországba és az Egyesült Államokba is kivitték.  

A vallás fontos szerepet játszott az életében, az Újpesti Pünkösdi Gyülekezett lelkészeként évtizedekig prédikált. Nevét 2002-ben változtatta meg, 2014-ben jelent meg önéletrajzi könyve "A víztől az olajig" címmel. 

A kétszeres olimpiai érmest augusztus 18-án 12 órakor kisérik utolsó útjára az újpesti Megyeri úti temetőben. Kassai-Farkas Andrást a MOB saját halottjának tekinti.

Címkék: kajak-kenu
https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/98895/pics/lead_800x600.jpg
kajak-kenu
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?