NOB-elnök: ha karantén kell az olimpiához, akkor karantén lesz!

Pintér M. Lajos

A jelek szerint bármi áron, de megrendezik majd 2021-ben Tokió2020-at.

Illusztráció: pixabay.com

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint a tesztelés és a koronavírus elleni vakcina nem csodafegyver a jövőre halasztott nyári játékok megrendezését illetően. Thomas Bach a testület végrehajtó bizottságának ülése után, virtuális sajtótájékoztatón fogalmazta meg véleményét, egyúttal kijelentette, hogy a lebonyolítás apró részleteire vonatkozóan egyelőre nem tud pontos válaszokkal szolgálni, mivel a helyzet napról napra változik. Hozzátette: a felmerülő problémák megoldására létrehozott munkacsoportnak úgy kell különböző forgatókönyveket kidolgoznia, hogy nem tudja, milyen lesz az olimpia és a paralimpia környezete jövő nyáron. A NOB-elnök úgy véli, „a szociális távolságtartás elrendelése természetesen az egyik eleme lehet az intézkedéseknek”, ugyanakkor jelezte: a NOB figyeli a gyorstesztek fejlesztését és az oltóanyag előállítását, mivel ezek megléte „megkönnyítheti a felkészülést”.

„Még túl korai választ adni arra a kérdésre, hogy milyen lesz a konkrét forgatókönyv, a végső megközelítés”

– idézte őt az olimpiai sportokkal foglalkozó insidethegames.biz oldal. Hozzátette:

„Az egyetlen, amit mondhatunk, az az, hogy biztonságos környezetet igyekszünk teremteni az összes résztvevő számára.”

Bach optimistán nyilatkozott arról, hogy időben elérhető lesz-e használható védőoltás és gyorsteszt, de egyiket sem tartja csodafegyvernek.

„Információink és szakértőkkel, az Egészségügyi Világszervezettel és a gyógyszergyártókkal történt egyeztetések alapján nagy előrelépést látunk a gyorstesztelés tekintetében, ami nagy mértékben befolyásolhatja a tervezést. A vakcina fejlesztést illetően is bátorító híreket kaptunk. Ezek, bár szerepet játszanak az előkészületekben, nem csodafegyverek, ugyanakkor nagy mértékben megkönnyíthetik a játékok és a felvezető versenyek megrendezését”

– folytatta.

A koronavírus-járvány elleni intézkedések kidolgozására létrehozott munkacsoportban a japán kormány, a tokiói kormányzóság és a szervezőbizottság képviselői tevékenykednek. A szakemberek többek között a határellenőrzés, a létesítményeknél alkalmazandó eljárásrend és a közösségi közlekedésre vonatkozó szabályzás lehetőségeit dolgozzák ki, emellett azzal is foglalkoznak, hogy mi történjen, ha valaki a résztvevők közül megfertőződik, hogyan lehet a játékok előtt edzőtáborokat szervezni, és a Japánban érkezést követően milyen módon valósítsák meg az elkülönítést. Bach szerint utóbbi elem nagyon is reális, és arra biztatta a sportolókat, hogy legyenek szolidárisak.

„A kezdetektől azt mondom, hogy ez a válság áldozatokat és kompromisszumokat igényel mindannyiunktól. Ha az összes résztvevő biztonsága érdekében karanténra lesz szükség, akkor az lesz”

– szögezte le.

A NOB alelnöke szerint bármi áron megtartják az olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke szerint bárhogy is alakuljon a járványhelyzet, mindenképpen megtartják az olimpiát jövő nyáron Tokióban. John Coates elmondta, koronavírussal, vagy anélkül, de az elhalasztott tokiói nyári olimpia 2021. július 23-án elkezdődik - számolt be a BBC.

Az MTI emlékeztet. John Coates, a NOB koordinációs testületének elnöke a héten korábban úgy nyilatkozott, hogy a játékokat a járvánnyal vagy anélkül, mindenképpen megrendezik. Hasonlóan foglalt állást Hasimoto Szeiko, az olimpiáért felelős japán miniszter és Koike Juriko, Tokió kormányzója is.

A jövő évre halasztott olimpiára a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között kerül sor, majd augusztus 24-től szeptember 5-ig tart a paralimpia.

Címkék: tokió, Út Tokióba
https://tokio2020.blogstar.hu/./pages/tokio2020/contents/blog/99969/pics/lead_800x600.jpg
tokió,Út Tokióba
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?